Poslanik Dume: Bajden pred ozbiljnim izazovom zbog „Severnog toka 2“

© Sputnik / Natalья Seliverstova / Uđi u bazu fotografijaZgrada Državne dume Rusije
Zgrada Državne dume Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 31.07.2021
Pratite nas
Nacrt zakona kojim se sprečava mogućnost da se ne primene sankcije protiv „Severnog toka 2“ a koji su podržali američki kongresmeni biće ozbiljan izazov za američkog lidera Džozefa Bajdena jer je to u suprotnosti sa sporazumom Vašingtona i Berlina, ocenio je poslanik Dume Leonid Slucki.
„Nova američka administracija će morati da dokazuje da su SAD u stanju da poštuju obaveze koje su preuzeli pred evropskim partnerima“, napisao je Slucki na Telegram kanalu.
On je napomenuo da o nacrtu zakona treba da se izjasni i Senat a da će dokument na potpis Bajdenu stići samo ako senatori ne unesu nekakve izmene.
„Što se tiče američkih kongresmena, njihovi postupci kada je reč o ‘Severnom toku 2’ su pre svega usmereni na domaće potrošače. Ne treba zaboraviti ni na one koji lobiraju za isporuke američkog tečnog gasa u Evropu. Još jedan primer nelojalne konkurencije. Ipak, na start gasovoda taj ‘ritualni ples’ teško da može da utiče“, zaključio je Slucki.
Reagovao je i senator Aleksej Puškov koji kaže da su na Zapadu očigledno pogrešili kada su Rusiju svrstali u regionalnu državu.
„Regionalna država? S kojom SAD vode pregovore o strateškoj stabilnosti – sa jedinom zemljom u svetu? I zbog koje Kongres namerava da uđe u konflikt s Belom kućom? Nemojte da se tešite i da zasmejavate ljude “, rekao je on.
Podsetimo, američki Predstavnički dom odobrio je nacrt zakona o finansiranju Stejt departmenta 2022. godine kojim se, između ostalog, blokiraju prava američkog predsednika Džoa Bajdena da odustane od sankcija protiv „Severnog toka 2“.
Kongres SAD - Sputnik Srbija, 1920, 30.07.2021
Bajden ne sme odustati od sankcija: Američki Kongres novim zakonom udara na „Severni tok 2“
Podsetimo, prema navodima operatora projekta „Nord strim 2 AG“, izgrađeno je 99 odsto gasovoda „Severni tok 2“ . Kako je saopštio direktor austrijske kompanije „OMV“ Rajner Zele, gasovod će biti dovršen u avgustu, moguće je da će biti pušten u rad već ove godine.
Protiv izgradnje gasovoda „Severni tok 2“ aktivno se bori Ukrajina, koja se plaši da će izgubiti prihode od tranzita ruskog gasa, kao i brojne evropske zemlje, uključujući Poljsku, Letoniju i Litvaniju, a takođe i Sjedinjene Američke Države, koje žele da prodaju svoj tečni prirodni gas u EU.
Nemačka i SAD su nedavno sklopile sporazum o „Severnom toku 2“, u kome se govori o merama podrške Ukrajini, evropskoj energetskoj bezbednosti i zajedničkim ciljevima za zaštitu klime.
Pogledajte animiranu infografiku o projektu „Severni tok 2“:
Zastava Ruske Federacije vijori se na tvrđavi u Zvečanu. - Sputnik Srbija
Sve o Rusiji

... pročitajte ovde.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala