Olimpijski plamen Tokio 2020. - Sputnik Srbija, 1920
Olimpijske igre u Tokiju
Košarka, tenis, odbojka, vaterpolo... Srbija na Olimpijskim igrama u Tokiju ima 86 predstavnika – ko su oni, kada nastupaju i šta se od njih očekuje saznajte uz Sputnjik sport.

„Hladni rat“ – ruska zlata, britanska frustracija i američko „kiselo grožđe“

© JAVIER SORIANODuel Rusije i Amerike
Duel Rusije i Amerike - Sputnik Srbija, 1920, 02.08.2021
Pratite nas
Olimpijske igre u Tokiju nisu mogle da prođu bez zloupotrebe sporta u političke svrhe, sve je krenulo hajkom Svetske antidoping agencije na ruske sportiste, a nastavlja se žalbama američkih takmičara na račun Rusa od kojih su poraženi.
Ruski sportisti su primorani da se u Tokiju takmiče pod zastavom Ruskog olimpijskog komiteta i bez ruskih obeležja zbog odluke Suda za sportsku arbitražu da obeležja Rusije budu zabranjena na velikim takmičenjima zbog optužbi o „sistemskom dopingu“.
Čak i u takvim okolnostima, ruski sportisti ostvaruju sjajne rezultate u Tokiju, a u tome je prednjačio Evgenije Rilov, 24-godišnji plivač koji je pobedio Rajana Marfija, dve godine starijeg Amerikanca.
Jevgenij Rilov proslavlja prvo zlato u plivanju za Rusiju posle 25 godina - Sputnik Srbija, 1920, 27.07.2021
Olimpijske igre u Tokiju
Rusi okončali američku dominaciju i dali zadatak Evropi: „Kapa dole!“
Marfi je odmah posle trke stavio pod znak pitanja ispravnost odluke da se Rilov uopšte takmiči, a tome se pridružio i Britanac Luk Grinbenk, osvajač bronzane medalje u trci na 200 metara.
„Frustrira kada morate da se takmičite sa nekime za koga ne znate da li je čist“, istakao je Grinbenk.
Rilov je na sve, podseća britanski Dejli mejl, odgovorio rečima da je uvek bio čist u takmičenjima, kao i da je uvek testiran na nedozvoljene supstance te da nikada u životu nije imao probleme te vrste.
Marfi se izvinio posle žestokih reakcija, ali Ruski olimpijski komitet je imao odgovor na provokacije i insinuacije.
„Kiselo grožđe“, glasila je reakcija ROK na komentare Amerikanaca.
To nije moglo da prođe bez reakcije iz Amerike, prvi čovek Američke antidoping agencije Trevis Tajgart nije birao reči.
„Ruska država i sportski zvaničnici su stavili taman oblak nad sebe primoravajući svoje sportiste da idu u oluju. Sada nastavljaju da kažu, odbijaju i napadaju one koji imaju hrabrosti da stanu na put njihovom kršenju pravila. Mi znamo da varate i vi nemate problem da lažete o svom varanju“, naveo je Tajgart.
Skandalozna izjava je potom praćena novim komentarom Rilova, koji je naveo da je posvetio ceo život sportu i da ne zna kako da se odnosi prema žestokim reakcijama iz Britanije i Amerike.
„Imaju pravo da misle šta misle i da rade šta rade. Ovo je sadašnjost i tu živimo, ne živimo u prošlosti ni u budućnosti“, naveo je Rilov.
Ruski sportisti su dosad osvojili 12 zlatnih medalja, 21 srebrnu i 17 bronzanih, Amerika ima 22 zlata, 25 srebrnih medalja i 17 bronzanih, dok je Velika Britanija na skoru 11-12-12.
Sifan Hasan (Atletika) – OI Tokio - Sputnik Srbija, 1920, 02.08.2021
Olimpijske igre u Tokiju
Čudo o kom priča svet – pala usred trke i pobedila! /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala