Olimpijski plamen Tokio 2020. - Sputnik Srbija, 1920
Olimpijske igre u Tokiju
Košarka, tenis, odbojka, vaterpolo... Srbija na Olimpijskim igrama u Tokiju ima 86 predstavnika – ko su oni, kada nastupaju i šta se od njih očekuje saznajte uz Sputnjik sport.

Rusi okončali američku dominaciju i dali zadatak Evropi: „Kapa dole!“

© Sputnik / Grigoriй Sыsoev / Uđi u bazu fotografijaJevgenij Rilov proslavlja prvo zlato u plivanju za Rusiju posle 25 godina
Jevgenij Rilov proslavlja prvo zlato u plivanju za Rusiju posle 25 godina - Sputnik Srbija, 1920, 27.07.2021
Pratite nas
Ruski plivač Jevgenij Rilov pobedio je u finalu na 100 metara leđno i doneo svojoj zemlji prvu olimpijsku medalju u plivanju u poslednjih 25 godina. Drugo mesto zauzeo je njegov sunarodnih Kliment Kolesnikov, a na podijumu se našao i Amerikanac Rajan Marfi, koji je branio zlato iz Rija.
Olimpijski šampion Jevgenij Rilov preplivao je 100 metara za 51,98 sekundi, čime je postavio i evropski rekord.
Srebrni Rus Kliment Kolesnikov bio je sporiji dve stotinke (52,00), dok je Amerikanac Rajan Marfi uzeo bronzu sa vremenom 52,19.
© Sputnik / Grigoriй Sыsoev / Uđi u bazu fotografijaOsvajači medalja na 100 metara leđno - Klimet Kolesnikov (levo), Jevgenij Rilov (u sredini) i Rajan Marfi (desno)
Osvajači medalja na 100 metara leđno - Klimet Kolesnikov (levo), Jevgenij Rilov (u sredini) i Rajan Marfi (desno) - Sputnik Srbija, 1920, 27.07.2021
Osvajači medalja na 100 metara leđno - Klimet Kolesnikov (levo), Jevgenij Rilov (u sredini) i Rajan Marfi (desno)
Ovim rezultatom prekinut je neverovatan niz koji su imali američki plivači – ovo je prvi poraz za njihov muški tim od Igara u Barseloni 1992, a pokupili su sve zlatne medalje, njih ukupno 12, na poslednjih šest olimpijskih igara – od OI u Atlanti 1996.
Na konstataciju novinara da je prekinuo dominaciju Amerikanaca i doneo svojoj zemlji prvu pobedu na OI u bazenu u poslednjih 25 godina, Rilov je istakao šta je za njega bilo glavno:
„Amerikanci nikada pre ovoga nisu izgubili u plivanju leđno, a mi smo uzeli zlato i srebro. Prvo zlato za 25 godina? Nije mi bio cilj da promenim stanje stvari, već da dokažem da sam najbolji na svetu“.
Njegov kolega Kolesnikov prokomentarisao je odsustvo ruske himne, rekavši da ga je duboko pogodilo što dok je stajao na podijumu nije čuo himnu svoje države i nije mu se pružila prilika da je glasno pobednički otpeva sa svojim sunarodnikom.
Samo reči hvale za Ruse imao je i Marfi.
„Emocije su mi definitivno snažne. Osvajanje trećeg mesta nije sramota, mada je očigledno da svi ulazimo u bazen da bismo pobedili. Ipak, danas je bronza ono najbolje što imam. Kapa dole za ruske momke“, izjavio je olimpijski šampion iz Rija.
Ruski tim u ovom trenutku ima pet zlatnih, sedam srebrnih i četiri bronzane medalje, i četvrti je u ukupnom poretku. Prvi na tabeli su sportisti iz SAD, sa devet zlatnih, pet srebrnih i osam bronzanih medalja.
Donela je Rusiji novo zlato i znala je kako da ga proslavi
Spektakl u Tokiju – Rusi srušili Amerikance!
Nezapamćena drama i herojsko zlato za Rusiju!
Milica Mandić, polufinale Olimpijskih igara - Sputnik Srbija, 1920, 27.07.2021
Olimpijske igre u Tokiju
Treća medalja za Srbiju – Milica Mandić u finalu!
Dušan Domović Bulut - Sputnik Srbija, 1920, 27.07.2021
Olimpijske igre u Tokiju
I Rusija je videla briljantnu Srbiju!
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala