Gorbačov: Dva udarca bila kobna po Sovjetski Savez

© Sputnik / Ramil Sitdikov / Uđi u bazu fotografijaMihail Gorbačov
Mihail Gorbačov  - Sputnik Srbija, 1920, 02.08.2021
Pratite nas
Prvi predsednik Sovjetskog Saveza Mihail Gorbačov izjavio je da je perestrojka bila neophodan i ispravan korak, kao i da su dva udarca bila kobna po i nju i državu sa viševekovnom istorijom.
Prema rečima Gorbačova, jedan od njih bio je pokušaj državnog udara u avgustu 1991. godine koji su organizovale reakcionarne snage, uključujući iz okruženja samog predsednika.
Bivši predsednik SSSR-a Mihail Gorbačov - Sputnik Srbija, 1920, 30.09.2020
Gorbačov: Šta bi se dogodilo sa svetom da je ostao Sovjetski Savez
„Pokušaj državnog prevrata oslabio je položaj predsednika SSSR-a“, rekao je Gorbačov, dodajući da je to sprečilo i proces formiranja novih savezničkih odnosa između suverenih država i podstaklo dezingegraciju.
Drugi je bila decembarska zavera lidera Rusije, Ukrajine i Belorusije, prenosi globalaffairs.ru.
Gorbačov se nije složio sa mišljenjem mnogih svojih oponenata koji smatraju da je raspad Sovjetskog Saveza bio „krajnji rezultat“ perestrojke. Kako kaže, neke pristalice tog stava nisu razumele „suštinu tog doba“.
On je kao stvarne rezultate koji su postignuti perestojkom nazvao sporazume o nuklearnom razoružanju bez presedana, kao i nastanak višepartijskog sistema, pojavu alternativnih izbora, kao i sticanje brojnih prava i sloboda.
U isto vreme, bivši šef SSSR-a nije negirao da je rukovodstvo zemlje grešilo. On smatra da je trebalo ranije pristupiti reformi stranke i decentralizaciji Sovjetskog Saveza, kao i da je trebalo smelije reformisati ekonomiju.
Više na temu raspada Sovjetskog Saveza pogledajte u emisiji glavne urednice Sputnjika.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala