Gorbačov: Šta bi se dogodilo sa svetom da je ostao Sovjetski Savez

© Sputnik / Evgeniй Odinokov / Uđi u bazu fotografijaBivši predsednik SSSR-a Mihail Gorbačov
Bivši predsednik SSSR-a Mihail Gorbačov - Sputnik Srbija
Pratite nas
Svet bi danas bio stabilniji, bezbedniji i pravedniji da je sačuvan Sovjetski Savez, izjavio je bivši predsednik SSSR-a Mihail Gorbačov u intervjuu za britanski „Tajms“.

„Kako bi svet izgledao da je Sovjetski Savez sačuvan – treba se rukovoditi činjenicama, istorija ne prihvata nagađanja. Međutim, smatram da bi svet bio bolji. Bio bi stabilniji, bezbedniji, pravedniji“, navodi se u intervjuu Gorbačova, koji je Sputnjiku prenela pres služba Fonda Gorbačov.

Bivši predsednik SSSR Mihail Gorbačov - Sputnik Srbija
Situacija je zabrinjavajuća: Gorbačov dao savet budućem predsedniku SAD

Bivši predsednik naglasio je da raspad Sovjetskog Saveza nije bio „krajnji rezultat“ perestrojke.

„Nema šanse. I naravno da to nismo želeli“, dodao je bivši sovjetski lider.

Gorbačov je priznao da su greške postojale: zakasnela reforma stranke, decentralizacija SSSR-a, nedovoljno smele ekonomske reforme. Među realnim rezultatima ove politike on navodi okončanje Hladnog rata, sporazume o nuklearnom razoružanju, slobodu govora, okupljanja, veroispovesti, slobodu izlaska iz zemlje, alternativne izbore i višepartijski sistem.

„I što je najvažnije, doveli smo proces promene do tačke kada je postalo nemoguće da se preokrene. Zato je puč u avgustu 1991. godine propao. Iako je šteta koju je naneo bila ogromna, jer je to bio udarac za predsednika i Savez. A onda su radikali i separatisti dokrajčili Savez ne razmišljajući o posledicama“, zaključio je Gorbačov.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala