Vučić: „Otvoreni Balkan“ istorijska odluka, nećemo služiti drugima i biti njihovi pokusni kunići

© Sputnik / Lola ĐorđevićAleksandar Vučić
Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 01.08.2021
Pratite nas
„Otvoreni Balkan“ je ideja mira, bezbednosti i stabilnosti, ideja koju smo sami doneli, koja nije nametnuta, govori da dobro razumemo šta se dešava oko nas, ali i da nećemo da slušamo i služimo drugima, da ne budemo njihovi pokusni kunići, da u saglasnosti sa svetskim okolnostima radimo ono što je najbolje za naš narod, istakao je Aleksandar Vučić.
Predsednik Srbije je za RTS kazao da se radi o istorijskoj odluci, a da li će zemlje koje u tome učestvuju biti sposobne da je sprovedu ostaje da se vidi.
„Nadam se da ćemo uspeti u tome. Nadam se da ćemo imati toliko strasti i uverenja u sprovođenju koliko imam ja. Mnogo ima da se uradi za godinu i po dana. Morate da idete ne samo na usaglašvanje PDV sistema, mora se ići na razmenu informacija da bi kamioni i putnici mogli da prolaze bez granica, da se urade carinski propisi. Ima milion stvari da uradite i to naše administracije moraju da urade, da bi omogućili ljudima da ne vide granice kada budu putovali u Severnu Makedoniju ili Albaniju“, objasnio je on.
Istakao je da od toga imaju ogromne koristi naša preduzeća.
Naveo je, kao primer, da ima 5.300 preduzeća iz Srbije koja rade samo u Severnoj Makedoniji, a broj zainteresovanih je mnogo veći.
Aleksandar Vučić, Edi Rama i Zoran Zaev - Sputnik Srbija, 1920, 31.07.2021
Otvoreni Balkan — da zatvoreniji ne može biti
Vučić je kazao da su vrata „Otvorenog Balkana“ otvorena za sve, ali je dodao „nikoga više ne jurimo“.
„Ko god želi dobrodošao je. Kako će neko u Sarajevu ili Podgorici za godinu i po dana, kada ukinemo granice između nas, objasniti svojim građanima, a oni budu čekali sa kamionom lubenica mnogo sati i te lubenice više nisu lubenice posle tolikog čekanja“, rekao je on.
Vučić je naglasio da je to njihova odluka, i da je, ko želi, dobrodošao.
„Radimo što najbolje možemo za svoj narod i naše zemlje“, podvukao je on.

Moramo da čuvamo mir, ali uvek uz narod u Republici Srpskoj

Vučić je rekao povodom situacije u BiH da će Srbija raditi sve da se sačuvaju mir i stabilnost, ali je ukazao i da nije dobro kada se odluke nameću spolja.
Republici Srpskoj je poručio da će Srbija poštovati Dejtonski sporazum, ali i da će uvek biti uz narod u RS.
„Nama su potrebni razgovor i dijalog. Nadam se da ćemo nekada biti u stanju da napravimo i bratske odnose sa Bošnjacima imajući u vidu svu težinu onoga kroz šta smo i mi oni prošli. Ali za to uvek morate da imati dve strane“, rekao je Vučić.
On je istakao da nije dobro da se nešto nameće spolja i da se na Balkanu to nikada dobro ne prima, pa ni oktroisanje odluka nikada nije dovoljno dobro.
Kristijan Šmit - Sputnik Srbija, 1920, 01.08.2021
Dodik objavio politički rat Šmitu i Zapadu
Najavio je da će 4. avgusta u Beogradu biti obeležen najteži zločin etničkog čišćenja posle Drugog svetskog rata, progona srpskog naroda u akciji Oluja i da će obeležavanju prisustvovati i kompletno rukovodstvo Republike Srpske pa će tada sa njima da razgovara.
Kazao je da će im poručiti tri stvari a to su:
„Pod jedan, moramo da čuvamo mir, pod dva, Srbija će poštovari Dejtonski mirovni sporazum, integritet BiH, ali i integritet RS i pod tri, Srbija će uvek biti uz narod u RS i pomagati na svaki način“, zaključio je Vučić.

FBI nije uradio ništa u slučaju Belivuk - Miljković

Vučić je čestitao policiji i BIA na dobro urađenom poslu u istrazi slučaja Veljko Belivuk - Marko Miljković.
„FBI nije uradio ništa po ovom pitanju. Nema učešća FBI u slučaju Belivuk. Ništa nam nisu dostavili. U slučaju Belivuk radili su naša policija i BIA“, rekao je Vučić.
Mesec ili dva je država mogla da prati vođe ove kriminalne grupe zahvaljujući herojstvu pripadnika policije i BIA, objasnio je on.
Specijalni sud u Beogradu - Sputnik Srbija, 1920, 30.07.2021
Podignuta optužnica protiv Belivukove grupe
Vučić je najavio da će on i Vulin sutra podneti krivičnu prijavu sami protiv sebe zbog slučaja Belivuk. On kaže da je spreman da ide na poligraf i da odgovara na pitanja da li se ikada video sa Belivukom i Miljkoviće i da li je ikada bilo kakav kontakt sa njima ostvarivao, prenosi Tanjug.
„Zna narod ko se u ovoj zemlji bori protiv mafije i ko im je stao na vrat“, rekao je Vučić i istakao je da je interes građana da ne postoji mafija.
Mapa Balkana - Sputnik Srbija
Sve o političkim dešavanjima u Srbiji i regionu

Pročitajte ovde

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala