Sve o najrasprostranjenijoj otrovnici u Srbiji

CC0 / / Zmija poskok
Zmija poskok - Sputnik Srbija, 1920, 01.08.2021
Pratite nas
Gde živi poskok i kako prepoznati ovu zmiju, piše Aleksandar Simović iz Srpskog herpetološkog društva „Milutin Radovanović“.
Poskok je otrovna zmija čije su dve podvrste prisutne u Srbiji. Gde i kako žive i kako ih prepoznati, saznajte u tekstu Aleksandra Simovića iz Srpskog herpetološkog društva „Milutin Radovanović“.
Kako izgleda poskok? Poskok je uglavnom između 60-70 santimetara dužine, može dostići do 100 cm, ali takvi primerci su retki. Ženke su veće od mužjaka.
Mužjaci poskoka su uglavnom svetlosivi do pepeljasti sa jasno izraženom tamnom cik-cak šarom duž tela, dok je obojenost ženki uglavnom braonkasto smeđa do narandžasta sa tamnom braon i ne tako kontrastno obojenom šarom duž tela. Prisutna je i varijacija u obojenosti i šarama kod različitih podvrsta, kao i kod populacija iste podvrste. Kod mužjaka poskoka su jasno prisutne i šare duž dorzalne i lateralne (bočne) strane glave, kod ženki su ili dosta slabo izražene ili ih nema. Naravno uvek može doći i do odstupanja, te nekad mužjaci poskoka mogu biti obojeni slično ženkama, ali uvek su sa dosta izraženom i kontrastnom šarom na leđima kao i na glavi, dosta su ređi slučajevi da ženke izgledaju kao mužjaci. Juvenilni primerci su sličnih boja i šara kao i odrasle jedinke.
Zmija - Sputnik Srbija, 1920, 01.05.2021
Biolog otkrio gde u Srbiji ima najviše zmija i upozorio da im je otrov sada najjači
Jasna karakteristika koja izdvaja poskoka od drugih ljutica, kao i ostalih zmija koje žive na teritoriji Srbije je jasno izražen rog na vrhu njuške. Rog je izraslina kože i vezivnog tkiva i do sada nije utvrđeno da poseduje neku ulogu. Glava je trouglasta i jasno izražena. Krljušti poskoka su sa grebenom i na potiljačnom delu glave imaju sitne krljušti. Kao i kod ostalih ljutica rep je kratak u odnosu na telo, mužjaci u odnosu na ženke imaju duži rep.
Hibernacija i parenje Poskok izlazi iz hibernacije obično u martu. Mužjaci prvi izlaze, a nedelju do dve sa izlaskom iz hibernacije kreću i ženke
Pre parenja sa ženkom, između mužjaka je prisutna ritualna borba. Reprodukcija je ovoviviparn, ženke rađaju od 4 do 20 formiranih mladunaca u avgustu ili septembru (u zavisnosti od sezone).
U zavisnosti od godine i temperature poskoci ulaze u hibernaciju sa početkom jeseni, mada ima beleženih slučajeva viđanja poskoka i tokom toplijih dana zime.
Gde živi poskok u Srbiji? Poskok je najrasprostranjenija ljutica kod nas. U našoj zemlji prisutne su dve podvrste poskoka: Vipera ammodytes ammodytes, koja je raspostranjena u najvećem delu Srbije, kao i Vipera ammodytes montadoni koja se može naći na ekstremnom delu južne i jugoistočne Srbije, prenosi Nacionalna geografija.
Uglavnom naseljavaju toplija i osunčanija staništa, poput kamenjara, osunčanih hrastovih šuma, kanjona i klisura, kao i mešano žbunasto-livadska staništa. Najčešće aktivan preko dana, tokom toplijih letnjih dana može biti aktivan u sumrak i tokom noći, ne tako retko može se popeti i na drveće do 2 m visine. U Srbiji rasprostranjen južno od Save i Dunava. Može se sresti na najnižim delovima, kao i na visinama do 2000 m.
Prilikom susreta sa čovekom kada se oseti u opasnosti, nije retko da šišti. Nije agresivan i nikada ne napada prvi.
Hrane se uglavnom sitnim sisarima, pticama, kao i drugim gmizavcima. Mladi poskoci se uglavnom hrane insektima i gušterima. Plen ubijaju otrovom.
Ahalinus zmija - Sputnik Srbija, 1920, 18.12.2020
Naučnici otkrili novu vrstu zagonetne zmije/foto/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala