Naučnici otkrili novu vrstu zagonetne zmije/foto/

Pratite nas
Naučnici u Vijetnamu otkrili su novu vrstu zmije koja se značajno razlikuje od ostalih pripadnika svoje vrste.

Istraživači iz Nacionalnog muzeja prirodne istorije Smitsonijan (SAD) i Instituta za ekologiju i biološke resurse Vijetnamske akademije za nauku i tehnologiju locirali su ovu vrstu gmizavca tamne boje i malih prugastih krljušti na severu Vijetnama, u nizijskoj regiji okruženoj šumom, navodi se u članku objavljenom u časopisu „Bio one“.

Naučnici još uvek nemaju podatke o ponašanju, ishrani i mikrostaništu ove zmije, ali u svojoj studiji ukazuju da je reč o vrsti koju su nedavne kiše prisilile na površinu. Odsustvo fotoreceptora jakog svetla u očima ovog gmizavca ukazuje na to da se ona možda krije pod zemljom ili se kreće ispod šumskih ostataka, kaže tim naučnika.

Jedna od karakteristika ove zmije je da su joj leđa crnkasto-ljubičasta. Istovremeno donji deo je tamnosmeđe boje. Takođe, za razliku od drugih vrsta zmija čija je koža potpuno skrivena ispod njihovih krljušti, koža ove zmije je između krljušti.

Istraživači su naleteli na ovog iznenađujućeg gmizavca tokom izvođenja studije herpetologije u okrugu Bak me u Vijetnamu. Tada su shvatili da je reč o novoj vrsti, koju su identifikovali kao retki rod zmija Achalinus zugorum

To je fascinantna grupa čudnih zmija u istočnoj Aziji. Trenutno je poznato da severni Vijetnam ima šest vrsta ahalinusa, od kojih se tri smatraju endemskim.

Pročitajte i:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala