„Porše“ u velikoj svemirskoj trci

© Foto : Roskosmos / Oleg KotovStatelit u Zemljinoj orbiti
Statelit u Zemljinoj orbiti - Sputnik Srbija, 1920, 31.07.2021
Pratite nas
Porodična holding kompanija „Porše“, koja kontroliše „Folksvagen grupu“, najnoviji je veliki investitor koji pretenduje na vodeću ulogu u kosmičkoj utakmici razvojem tehnologija budućnosti.
Kompanija, koju kontrolišu povezane porodice Porše i Pijeh, najavila je u sredu ulaganje u nemački „Isar Aerospejs“, svemirski startap koji nastoji da s proizvodnjom raketa i lansiranjem satelita parira aktuelnim igračima na ovom terenu — „Blu Oridžinu“ u vlasništvu Džefa Bezosa i „Spejs Iksu“ Ilona Maska, izveštava Si-En-En.
Mada iza tih kompanija stoje milijarderi koji su već odmakli u svojim svemirskim misijama s ljudskom posadom, „Isar Aerospejs“ veruje da može da se takmiči na tom rastućem tržištu lansiranjem malih satelita u Zemljinu orbitu. Prvi probni let planiraju za sledeću godinu.
Direktor kompanije Tesla i Spejsiks Ilon Mask - Sputnik Srbija, 1920, 17.03.2021
Svemirska trka milijardera: Za šta se bore Mask i Bezos?
Porše“ će u njihov projekat uložiti 75 miliona dolara, zajedno sa kompanijom za rizični kapital „HV Kepital“ i švajcarskom bankom „Lombard Ođie“, u okviru runde finansiranja vredne 165 miliona dolara koja obuhvata u kojoj učestvuju i dosadašnji investitori.
Iz „Poršea“ su naveli da će steći „mali jednocifren procenat vlasničkog udela“.
„Ovo finansiranje će omogućiti Isar Aerospejsu da dalje ulaže u lansiranje, testiranje i proizvodnu infrastrukturu za svoju uglavnom automatizovanu proizvodnju raketa i komercijalizaciju poslovanja“, navodi se u saopštenju „Isar Aerospejsa“.
Iako je ovo relativno mali posao za „Porše“, ipak je važan potez za firmu koja uglavnom investira u automobilsku industriju, i predstavlja najnoviji primer kosmičke trke koja uzima sve više maha između privatnih kompanija i njihovih vlasnika milijardera, preneo je Tanjug.
„Uvereni smo da će ekonomičan i fleksibilan pristup svemiru omogućiti inovacije u mnogim industrijskim sektorima“, naveo je u saopštenju Luc Meške, izvršni direktor „Poršea“ zadužen za upravljanje investicijama.
Smatra da s projektom Isar Aerospejsa, „Porše“ ulaže u kompaniju koja je u dobroj poziciji da se etablira kao vodeći evropski proizvođač kosmičkih vozila.
Nemačka svemirska agencija je u maju ove godine ovoj kompaniji dodelila ugovor o lansiranju dva satelita u orbitu u ime nemačke vlade.
Koronavirus utiče na pad berze - Sputnik Srbija
Sve o domaćoj i svetskoj ekonomiji

Pročitajte ovde

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala