Svemirska trka milijardera: Za šta se bore Mask i Bezos?

© AP Photo / Ringo H.W. ChiuDirektor kompanije "Tesla" i "Spejsiks" Ilon Mask
Direktor kompanije Tesla i Spejsiks Ilon Mask - Sputnik Srbija, 1920, 17.03.2021
Pratite nas
Milijarderi Ilon Mask i Džef Bezos počeli su da istražuju svemir na malim visinama i planiraju da ulože ogromne sume novca u svoje projekte. Kompanije „Tesla“ i „Amazon“ ušle su u trku za izgradnju satelitskih telekomunikacionih veza u niskoj orbiti i, prema mišljenju stručnjaka, planiraju da se žestoko nadmeću. Zbog čega bogate ljude privlači svemir?

Korporacija Džefa Bezosa dobila je dozvolu za izvođenje u orbitu 3.200 satelita, međutim nije lansirala nijedan. „Spejs iks“ Ilona Maska već je poslao u orbitu oko 1.000 satelita i dobio dozvolu da lansira još 4.400. Plan kompanije je da tu brojku podigne do 12.000.

Za šta se bore?

Tema svemira je ozbiljan posao u kome svaka pobeda predviđa stvarni profit i priliv velikih investicija, smatra šef katedre za preduzetništvo i logistiku Ruskog ekonomskog univerziteta Plehanova Dmitrij Zavjalov.

On je u svom članku analizirao zbog čega kompanije koje nameravaju da konkurišu na tržištu daju prioritet omogućavanju brzog interneta regionima u kojima praktično nema savremenih sredstava za komunikaciju.

„Tesla Roudster“ u svemiru - Sputnik Srbija, 1920, 07.02.2018
„Tesla“ ide na Mars: Svet bez daha prati putovanje koje će obeležiti epohu

„Istraživanje svemira na malim visinama je povezano sa satelitskim sistemima. Ako su pre deset godina dve kompanije izvodile lansiranja, sada ih je više od 10. Troškovi lansiranja satelita su pali. Sada sve što je vezano za telekomunikacije brzo pronalazi investitora. Ipak, danas kompanije istražuju zemaljske potrebe i za sada to ne donosi zajedničku pretnju“, izjavio je Zavjalov za Sputnjik.

S tim u vezi, ekspert je rekao da stvaranje funkcionalne satelitske grupe u orbiti nije apstraktni visokorizični projekat, već da on privlači stvarna ulaganja i da se profit može dobiti već danas.

Ko je sledeći?

Svemirka trka milijardera počela je 2014. godine kada su Sjedinjene Američke Države odustale od ruskih raketnih motora u svetlu rastuće geopolitičke nategnutosti nakon vraćanja Krima u sastav Rusije i uvođenja brojnih ekonomskih sankcija protiv Moskve.

Svemirske korporacije i milijarderi poput Maska i Bezosa uvideli su u tome nove prilike. Postavlja se pitanje treba li očekivati da će se na tom tržištu pojaviti još neki milioner?

Zavjalov smatra da bi novo lice najverovatnije mogao da bude jedan od najbogatijih stanovnika Velike Britanije, direktor kompanije „Virdžin orbit“ Ričard Brenson.

© AP Photo / Mark J. TerrillOsnivač kompanije Virdžin milijarder Ričard Brenson
Svemirska trka milijardera: Za šta se bore Mask i Bezos? - Sputnik Srbija, 1920, 17.03.2021
Osnivač kompanije Virdžin milijarder Ričard Brenson

Kako je poznato, Brenson je nekoliko puta postavio svetske rekorde – prešao je Atlantik katamaranom, zatim Tihi okean od Japana do arktičkog dela Kanade u balonu, a takođe je jurišao na Lamanš u amfibijskim vozilima. Previđanje eksperta je da bi sledeći njegov rekord mogao da bude u svemiru.

„Tu je i ruski preduzetnik Jurij Miler koji je još 2016. godine saopštio o inicijativi za ulaganje 100 miliona dolara u projekat pravljenja svemirskog broda i istu sumu u traganje za vanzemaljskim civilizacijama. Milijarder je oba projekta razvijao uz podršku poznatog fizičara Stivena Hokinga“, dodao je Zavjalov.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala