Amerika zaplenila tanker koji je isporučivao naftu Severnoj Koreji

© AP Photo / Japan's Ministry of DefenseSevernokorejski tanker u Južnom kineskom moru
Severnokorejski tanker u Južnom kineskom moru - Sputnik Srbija, 1920, 31.07.2021
Pratite nas
Američko ministarstvo pravde potvrdilo je zaplenu tankera od 2.734 tone, za koji je rečeno da je u vlasništvu i pod upravom državljanina Singapura, a koji je korišćen za isporuku naftnih derivata Severnoj Koreji suprotno međunarodnim sankcijama.
U saopštenju Ministarstva od petka se navodi da su kambodžanske vlasti zaplenile “M/T Karidžis” u martu 2020. godine u skladu sa američkim nalogom, jer je korišćen za prenos naftnih proizvoda do severnokorejskih brodova i za direktnu isporuku u severnokorejsku luku Nampo, prenosi Rojters.
"Krivične prijave zbog izbegavanja ekonomskih sankcija protiv Severne Koreje kao i zbog pranja novca su podnete protiv navodnog vlasnika i operatora broda Kvek Ki Senga, državljanina Singapura, koji je i dalje na slobodi", navodi se u saopštenju.
Ministarstvo je saopštilo da je tokom četvoromesečnog perioda između avgusta i decembra 2019. “M/T Karidžis” nezakonito prestao da prenosi informacije o svojoj lokaciji, a za to vreme satelitski snimci su pokazali da prebacuje naftu vrednu više od 1,5 miliona dolara na severnokorejski brod “Sibiol”
Navodi se da su uplate za ove poslove vršene dolarima preko nenamernih transakcija američkih banaka čime su prekršeni zakoni SAD i rezolucije UN.
Američke vlasti nisu pojasnile zašto optužbe protiv Kveka još nisu podignute više od godinu dana nakon zaplene broda, ali se u saopštenju dodaje da je savezni sud u Njujorku u petak doneo presudu o oduzimanju povezanu sa brodom, preneo je Tanjug.
Severna Koreja je na meti Ujedinjenih nacija i drugih međunarodnih sankcija zbog svog programa nuklearnog naoružanja i balističkih projektila, a ove mere ograničavaju uvoz nafte i drugih artikala.
Ljudi gledaju prenos lansiranja severnokorejske rakete - Sputnik Srbija, 1920, 11.02.2020
Tajni izveštaj UN: Severna Koreja prekršila sve sankcije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala