https://lat.sputnikportal.rs/20210730/sta-je-zdravije-lubenica-ili-dinja-1127896974.html
Šta je zdravije, lubenica ili dinja
Šta je zdravije, lubenica ili dinja
Sputnik Srbija
Šta je zdravije, lubenica ili dinja
2021-07-30T10:43+0200
2021-07-30T10:43+0200
2021-08-26T03:14+0200
ruski doktori
stil života
društvo
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/07e5/07/1d/1127896699_0:0:1281:721_1920x0_80_0_0_2053c0b8b04a08b452ac593e4e092918.jpg
Dinja sadrži 35 kalorija na 100 grama, dok je kalorijska vrednost lubenice samo 25, rekla je doktorka specijalizovana za ishranu. Stoga je dinja hranljivija jer ima više dijetetskih vlakana neophodnih za stabilno funkcionisanje creva.Vlakna posebno pročišćavaju telo i stabilizuju nivo holesterola. Sto grama dinje ima oko 0,9 grama vlakana, dok lubenica ima oko 0,4 grama, naglasila je Korabljeva.Koncentracija vitaminaDinja sadrži više vitamina C (36 miligrama na 100 grama) nego lubenica (osam miligrama na 100 grama), objasnila je lekarka. To znači da je dovoljno samo 200 grama dinje da pokrije dnevnu potrebu za askorbinskom kiselinom, što je za odraslu osobu 70-100 miligrama. Vitamin C nije važan samo za imunitet, već pomaže i u dobroj apsorpciji gvožđa i ima dobre efekte na kožu, prenosi Sputnjik mundo.Lubenica sadrži likopen, supstancu koja joj daje ovu upadljivu crvenu boju. Ovaj antioksidans smanjuje rizik od razvoja ateroskleroze i kardiovaskularnih bolesti. Postoje istraživanja koja ukazuju da konzumacija likopena ublažava depresivno stanje, anksioznost i čak smanjuje bolove u zglobovima, objasnio je dijetetičar.I, šta je bolje?Međutim, ne može se nedvosmisleno reći da li je dinja ili lubenica bolja za vaše zdravlje.„Obe voćke iz porodice bundeve imaju puno vitamina i elemenata, na primer magnezijum, kalijum i mangan“, rekla je Korabljeva.Ali najvažnije je da ovu hranu konzumirate na umeren način, porcija ne sme biti veća od 200 grama, podsetila je ona. Ako se jede u umerenim količinama, lubenica neće izazvati diuretički efekat, a dinja purgativni, a uz to će i zdravstvena korist biti maksimalna, smatra nutricionista.
https://lat.sputnikportal.rs/20210722/ruski-imunolog-razbija-sedam-mitova-o-vitaminima-1127621197.html
https://lat.sputnikportal.rs/20210705/zasto-ne-treba-bacati-beli-deo-lubenice-1125835648.html
Sputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
2021
Sputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
Vesti
sr_RS
Sputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/07e5/07/1d/1127896699_65:0:1202:853_1920x0_80_0_0_295991486a86569aac0ad67204cce0d0.jpgSputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
šta je zdravije, lubenica ili dinja, vitamini, ruski doktori, medicina, zdravlje šta je zdravije, lubenica ili dinja, vitamini, ruski doktori, medicina, zdravlje
šta je zdravije, lubenica ili dinja, vitamini, ruski doktori, medicina, zdravlje šta je zdravije, lubenica ili dinja, vitamini, ruski doktori, medicina, zdravlje
Šta je zdravije, lubenica ili dinja
10:43 30.07.2021 (Osveženo: 03:14 26.08.2021) Ako vam je tokom letnjih dana dilema da li jesti lubenicu ili dinju, nutricionista Olga Korabljeva iz Rusije objašnjava koja voćka ima više kalorija, a koja vitamina korisnih za zdravlje.
Dinja sadrži 35 kalorija na 100 grama, dok je kalorijska vrednost lubenice samo 25, rekla je doktorka specijalizovana za ishranu. Stoga je dinja hranljivija jer ima više dijetetskih vlakana neophodnih za stabilno funkcionisanje creva.
Vlakna posebno pročišćavaju telo i stabilizuju nivo holesterola. Sto grama dinje ima oko 0,9 grama vlakana, dok lubenica ima oko 0,4 grama, naglasila je Korabljeva.
Dinja sadrži više vitamina C (36 miligrama na 100 grama) nego lubenica (osam miligrama na 100 grama), objasnila je lekarka. To znači da je dovoljno samo 200 grama dinje da pokrije dnevnu potrebu za askorbinskom kiselinom, što je za odraslu osobu 70-100 miligrama. Vitamin C nije važan samo za imunitet, već pomaže i u dobroj apsorpciji gvožđa i ima dobre efekte na kožu,
prenosi Sputnjik mundo.
Lubenica sadrži likopen, supstancu koja joj daje ovu upadljivu crvenu boju. Ovaj antioksidans smanjuje rizik od razvoja ateroskleroze i kardiovaskularnih bolesti. Postoje istraživanja koja ukazuju da konzumacija likopena ublažava depresivno stanje, anksioznost i čak smanjuje bolove u zglobovima, objasnio je dijetetičar.
Međutim, ne može se nedvosmisleno reći da li je dinja ili lubenica bolja za vaše zdravlje.
„Obe voćke iz porodice bundeve imaju puno vitamina i elemenata, na primer magnezijum, kalijum i mangan“, rekla je Korabljeva.
Ali najvažnije je da ovu hranu konzumirate na umeren način, porcija ne sme biti veća od 200 grama, podsetila je ona. Ako se jede u umerenim količinama, lubenica neće izazvati diuretički efekat, a dinja purgativni, a uz to će i zdravstvena korist biti maksimalna, smatra nutricionista.