Zašto ne treba bacati beli deo lubenice

© Sputnik / Maksim Blinov / Uđi u bazu fotografijaLubenice
Lubenice - Sputnik Srbija, 1920, 05.07.2021
Pratite nas
U belom delu lubenice su pozamašne količine citrulina koje reaguju sa našim enzimima. Nastaje arginin koji povoljno deluje na kardiovaskularni sistem i jača cirkulaciju, kaže nutricionistkinja Olja Martinić.
U belom delu lubenice (kori) se nalaze velike količine vitamina B6, C, A, magnezijuma, cinka i kalijuma. Sadrži i aminokiselinu citrulin koja je odlična za zdravlje srca i krvnih sudova, bolju cirkulaciju, a time i bolji libido. 
Mršavljenje - Sputnik Srbija, 1920, 29.06.2021
Pet namirnica koje ubrzano tope kilograme tokom leta
"U belom delu lubenice su pozamašne količine citrulina koje reaguju sa našim enzimima te nastaje aminokiselina arginin za koju znamo da povoljno deluje na kardiovaskularni sistem i jača cirkulaciju. Ponaša se slično kao vijagra, doduše znatno slabije, odnosno, morali bismo da pojedemo baš velike količine belog dela lubenice kako bi imali isti učinak kao od vijagre", objasnila je Olja Martinić, dijetetičarka i nutricionistkinja Nutricionističkog savetovališta Olja iz Splita.
"Lubenicu često jedemo samostalno. Ipak osobe koje su gojazne ili izbegavaju namirnice visokog glikemijskog indeksa treba da koriste lubenicu kao sastojak smuti napitka i da dodaju uz crveni i beli deo orašaste plodove kako bi se dobio napitak umerenog glikemijskog indeksa. Svakako predlažem da iskoristite visokokvalitetni deo lubenice", dodala je.
Od belog dela lubenice može se napraviti slatko, kompot ili salata, preneo je hrvatski portal "24 sata". 
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala