Rusija buši dno Azovskog mora zbog Krima

© Sputnik / Konstantin MihalьčevskiйPotraga za vodom
Potraga za vodom - Sputnik Srbija, 1920, 30.07.2021
Pratite nas
Ruski geološki holding „Rosgeologija“ namerava da buši dno Azovskog mora u dubinu do 500 metara kako bi utvrdili kvalitet i zapreminu vode za piće koja je otkrivena ispod Azovskog mora, saopštila je pres-služba kompanije.
„Prvi put se sprovodi geološka potraga za vodom u Azovskom moru i prvi rezultati bušenja potvrđuju hipoteze naučnika o postojanju rečnih paleo kanala ispod Azovskog mora i o tome da u njima postoje zalihe podzemnih voda“, izjavio je generalni direktor „Rosgeologije“ Sergej Gorkov.
Rusija: Planovi Kijeva da potpuno obustavi vodosnabdevanje Krima – varvarstvo i glupost - Sputnik Srbija, 1920, 03.05.2021
Ukrajinski političar: Odgovor Rusije na blokadu vodosnabdevanja Krima može biti razoran
Kako je precizirao, bušenja će se izvoditi nedaleko od obale.
Ranije je vicepremijer Rusije Marat Husnulin saopštio da su ispod Azovskog mora na dubini od oko 100 metara dobili prvu seriju pijaće vode čiji se kvalitet proverava u moskovskoj laboratoriji. Time je poluostrvo Krim obezbeđeno pijaćom vodom u naredne dve godine, rekao je Husnulin, istakavši da se potraga za vodom nastavlja.
Podsetimo, Ukrajina je nakon prisajedinjenja Krima Rusiji jednostrano obustavila snabdevanje vodom za piće iz Dnjepra kroz Severni krimski kanal odakle su se građani ranije snabdevali sa 85 odsto pijaće vode. Kako bi rešila problem, ruska vlada je izdvojila 50 milijardi rubalja (preko 576 miliona evra).
Specijalna inženjerijska jedinica koja se bavi izgradnjom cevovoda u akciji - Sputnik Srbija, 1920, 18.07.2020
Specijalna operacija ruske vojske na Krimu: Glavni grad poluostrva dobio vodu
Kako je saopšteno, deficit vode na Krimu je eliminisan. Vlada Rusije u julu je izdvojila dodatna sredstva „Rosgeologiji“ za geološka istraživanja u Azovskom moru.
Zastava Ruske Federacije vijori se na tvrđavi u Zvečanu. - Sputnik Srbija
Sve o Rusiji

... pročitajte ovde.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala