Olimpijski plamen Tokio 2020. - Sputnik Srbija, 1920
Olimpijske igre u Tokiju
Košarka, tenis, odbojka, vaterpolo... Srbija na Olimpijskim igrama u Tokiju ima 86 predstavnika – ko su oni, kada nastupaju i šta se od njih očekuje saznajte uz Sputnjik sport.

Kosovo u Tokiju – država lažna, a medalje prave

© AP Photo / Hiro KomaeOlimpijske igre u Tokiju
Olimpijske igre u Tokiju - Sputnik Srbija, 1920, 30.07.2021
Pratite nas
Generalna skupština Međunarodnog olimpijskog komiteta primila je decembra 2014. godine samoproglašeno Kosovo u punopravno članstvo. Pod tim nazivom, bez famoznih zvezdica i dodatka UNMIK.
Olimpijski komitet Srbije uložio je prigovor, možda i zakasnelo reagovao, nisu se ni drugi zvanični organi pretrgli sa protestima, ali čak i da je preduzeta agilnija kampanja rezultat bi najverovatnije bio isti.
Tako je od nekada jedinstvenog, Jugoslovenskog olimpijskog komiteta, nastao i sedmi - zasebni. Inače, Međunarodni olimpijski komitet koji ima više članica nego Ujedinjene nacije, tokom istorije tražio je modalitete da omogući svim sportistima učešće na Igrama.
Zato se, na primer, nemački Sar koji se nalazio pod francuskom upravom, pojavio samostalno na Olimpijadi 1952. godine.
Tek naknadno su priključeni nemačkom timu. Predsednik Komiteta Tomas Bah proglasio pobedom sporta to što će, konačno, sportisti sa Kosova moći da nastupaju.
Najviše se isticao slučaj džudistkinje Majlinde Keljmendi.
© REUTERS / HANNAH MCKAYMejlinda Keljmendi
Mejlinda Keljmendi - Sputnik Srbija, 1920, 30.07.2021
Mejlinda Keljmendi
Ona je opravdala očekivanja i u Riju osvojila zlato. I na sadašnjim Igrama u Tokiju džudistkinje sa Kosova osvojile su dva zlata.

Amerika i EU pozdravili odluku

Ipak, uprkos Bahovim obrazloženjima, bejasmo svedoci kako je politika direktno umešala svoje prste u donošenje ove odluke.
I Stejt dipartment i Evropska unija pozdravljali su ovakvo rešenje, jer su mislili da je to važan korak u procesu legitimizacije statusa lažne države Kosovo u međunarodnim odnosima, te da će im tako otvoriti put ka ostalim međunarodnim organizacijama.
Za Međunarodni olimpijski komitet (MOK) problem je u tome što, ako se koristi argumentacija Baha, onda bi u članstvo trebalo primiti i ostale teritorije sa spornim statusom, a to može da se pretvori u svašta.
Pre svega na političkom planu. Jer, zašto onda i sportisti iz Abhazije ili Južne Osetije nemaju istu mogućnost kao Majlinda Keljmendi? Zašto neki sportisti ostaju zatočenici politike i zamrznutih teritorijalnih konflikata?

Bronza Srbinu – za Ugarsku

Kada je o Srbiji reč, treba istaći kako je kralj Aleksandar Obrenović prisustvovao otvaranju Igara u Atini 1896. godine.
Damir Mikec - Sputnik Srbija, 1920, 30.07.2021
Olimpijske igre u Tokiju
Mikec o Đokoviću: Imali smo neki problem... /foto/
Momčilo Tapavica, Srbin iz Nadalja osvojio je bronzu u tenisu, ali je nastupao za reprezentaciju Ugarske.
Pod zastavom Srbije takmičari prvi put nastupaju u Stokholmu 1912. godine, u disciplinama trčanje na sto metara i maraton.
Legenda kaže da smo trebali imati još jednog maratonca koji se kvalifikovao, ali mu je kralj Petar uskratio sredstva za put ocenivši da nas ne može na pravi način predatavljati.
Možda je istina, možda samo legenda. Istina je u svakom slučaju da se nekada više pazilo koga šaljemo u svet da nas reprezentuje.
Danas živimo prema nekim drugačijim merilima. Uglavnom, kada se govori o Srbiji na Olimpijskim igrama, tradicija je duga i značajna. I na tu dugu tradiciju treba uvek podsećati.
Nije sve u medaljama. Niti je sve u prijemu Kosova u olimpijsku porodicu. Ali, postavlja se pitanje: a šta da rade naši takmičari ako dođe do susreta na tatamiju sa kosovskim?
Jugoslavija, olimpijska velesila — to je samo mit
Svetski centri moći uprli oči u Tokio: Neophodno je odgovoriti Kini
Olimpijske igre – uz Sputnjik!
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala