Američki mediji o „Severnom toku 2“: Moskva pokazuje mišiće i pre nego što se stvar zahuktala

© Sputnik / Dmitriй Lelьčuk / Uđi u bazu fotografijaIzgradnja gasovoda "Severni tok 2" u Nemačkoj
Izgradnja gasovoda Severni tok 2 u Nemačkoj - Sputnik Srbija, 1920, 30.07.2021
Pratite nas
Rusija je počela da „pokazuje mišiće“ pre puštanja u rad gasovoda „Severni tok 2“, piše kolumnista Dajen Frensis za „Nešenal interest“.
Prema pisanju američkog časopisa, nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da će Nemačka garantovati status Ukrajine kao zemlje za tranzit nafte čak i nakon završetka „Severnog toka 2“. Međutim, njeni oponenti smatraju da je to obećanje koje Berlin ne može da ispuni, dodaje novinarka.

„Rusija je već počela da pokazuje mišiće pre nego što se stvar zahuktala“, piše autorka članka.

Nakon što je američki predsednik Džozef Bajden odustao od sankcija, Moskva je počela da „smanjuje isporuke gasa kroz Ukrajinu u evropske zemlje, kao i da smanjuje rezerve plavog goriva i povećava cene“, tvrdi ona.
„Očigledno je da je manevar usmeren na vršenje pritiska na buduću nemačku vladu kako bi brzo pristala da pusti gasovod u rad“, piše autorka članka.
Istovremeno, Frensis poziva da se ne dozvoli završetak izgradnje ruskog gasovoda kako bi Moskva bila lišena mogućnosti „prinude“.
Izgradnja gasovoda Severni tok 2 u Lubminu - Sputnik Srbija, 1920, 30.07.2021
Danski diplomata: Učiniti sve da se „Severni tok 2“ pretvori u Pirovu pobedu Moskve
Podsetimo, prema navodima operatora projekta „Nord strim 2 AG“, izgrađeno je 99 odsto gasovoda „Severni tok 2“ . Kako je saopštio direktor austrijske kompanije „OMV“ Rajner Zele, gasovod će biti dovršen u avgustu, moguće je da će biti pušten u rad već ove godine.
Protiv izgradnje gasovoda „Severni tok 2“ aktivno se bori Ukrajina, koja se plaši da će izgubiti prihode od tranzita ruskog gasa, kao i brojne evropske zemlje, uključujući Poljsku, Letoniju i Litvaniju, a takođe i Sjedinjene Američke Države, koje žele da prodaju svoj tečni prirodni gas u EU.
Pogledajte animiranu infografiku o projektu „Severni tok 2“:
Zastava Ruske Federacije vijori se na tvrđavi u Zvečanu. - Sputnik Srbija
Sve o Rusiji

... pročitajte ovde.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala