Bugarska: Na pomolu treći parlamentarni izbori od aprila?

CC0 / Pixabay / Zgrada bugarskog parlamenta
Zgrada bugarskog parlamenta - Sputnik Srbija, 1920, 29.07.2021
Pratite nas
Lider stranke „Postoji takav narod“ Slava Trifonov ne isključuje mogućnost da u Bugarskoj budu raspisani treći parlamentarni izbori, a odgovornost za takav razvoj situacije on svaljuje na parlamentarnu stranku „Demokratska Bugarska“.
Trifonov se putem Fejsbuka obratio lideru „Demokratske Bugarske“ Hristi Ivanovu koji, prema njegovom mišljenju, potkopava mogućnost formiranja nove vlade time što su učinili sve kako bi iz pregovora isključili stranku bivšeg premijera Bojka Borisova, GERB.
Trifonov kaže da su učesnici pregovora uspeli da dođu do dogovora po pitanju reforme sudstva i stvaranja pretpostavki za formiranje vlade i stabilizacije prilika u zemlji.
Ipak, Ivanov je sve to doveo u sumnju zbog čega se zemlja kreće ka trećim parlamentarnim izborima.
Najnoviji spor nastao je oko sudbine ministra finansija Asena Vasileva u novoj vladi.
Poslanik stranke „Postoji takav narod“ je tokom rasprave u parlamentu podsetio na optužbe o krađi intelektualne svojine na račun Vasileva dok „Demokratska“ Bugarska“ insistira da on treba da bude i u novoj vladi.
Ivanov smatra da stranka „Postoji takav narod“ ne želi da napravi razliku između GERB-a i DPS i napada ministra, koji, inače, optužuje DPS da stoji iza celog slučaja.
„Ukoliko ne prevagne zdrav razum ili ako oni ne shvate ko je ovde glavni neprijatelj, zemlja će morati na prevremene izbore i za to će biti krivi oni“, napisao je Trifonov.
Podsetimo, u Bugarskoj su već dva puta održani parlamentarni izbori : prvi put, redovni, 4. aprila, a kada je pobedio GERB , ali vladu nije uspeo da formira.
Ponovljeni izbori održani su 11. jula i na njima je pobedila opoziciona stranka „Postoji takav narod“.
Sofija - Sputnik Srbija, 1920, 28.07.2021
„GERB da ne utiče na izbor novog tužioca“: Uslovi parlamenta u Sofiji za podršku novoj vladi
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala