Konsultacije sa Rusijom trajale sedam časova: Amerika za snižavanje opasnosti od nuklearnog rata

© REUTERS / Maxim ShemetovZastave Rusije i SAD na međunarodnom aerodromu Vnukovo u Moskvi
Zastave Rusije i SAD na međunarodnom aerodromu Vnukovo u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 28.07.2021
Pratite nas
U Ženevi su završene rusko-američke konsultacije o strateškoj stabilnosti tokom kojih su delegacije razgovarale o aktuelnim pretnjama u bezbednosnoj sferi, kao i o perspektivama kontrole nuklearnog naoružanja, saopštio je portparol američkog Stejt departmenta Ned Prajs. Sastanak je trajao oko sedam časova. Oglasila se i Moskva.
„Američka delegacija je razgovarala o prioritetima politike SAD i aktuelnoj situaciji u bezbednoj sferi, našem nacionalnom viđenju pretnji po stratešku stabilnost, perspektivama novog režima kontrole nad nuklearnim naoružanjem, kao i formatu budućih sesija dijaloga o strateškoj stabilnosti“, navodi se u saopštenju Prajsa.
Nakon konsultacija sa Rusijom, Stejt department je saopštio da je posvećen snižavanju rizika od oružanog sukoba i opasnosti od nuklearnog rata.
Susret Vladimira Putina i Džozefa Bajdena u Ženevi - Sputnik Srbija, 1920, 16.06.2021
Svet odahnuo, neće biti rata: Reakcije ruskih političara na samit Putina i Bajdena
„Čak i u periodima napetosti mi smo i dalje posvećeni osiguravanju predvidljivosti i smanjenju rizika od oružanog sukoba i opasnosti od nuklearnog rata“, ističe se u saopštenju Prajsa.
Takođe, Stejt department je istakao da su konsultacije sa Rusijom bile profesionalne i sadržajne.
Nakon sastanka se oglasilo i Ministarstvo spoljnih poslova Rusije, koje je saopštilo da su strane razgovarale o perspektivama kontrole naoružanja i merama za snižavanje rizika.

„U skladu sa instrukcijama predsednika dve zemlje održana je sveobuhvatna diskusija o pristupima održavanju strateške stabilnosti, perspektivama kontrole naoružanja i merama za smanjenje rizika. Bilo je govora i o različitim aspektima daljeg razvoja saradnje o ovoj temi“,navodi se u saopštenju koje je objavljeno na sajtu.

Predsednik SAD Džozef Bajden - Sputnik Srbija, 1920, 06.06.2021
Bajden: Želimo stabilne odnose sa Rusijom
Sastanak je održan u okviru razvoja dogovora predsednika Rusije i SAD o pokretanju sveobuhvatnog dijaloga o strateškoj stabilnosti. Pregovori su se vodili iza zatvorenih vrata. Strane su se dogovorile da se ponovo sastanu krajem septembra kako bi razgovarali o strateškoj stabilnosti, a do tada su planirane neformalne konsultacije.
Rusku delegaciju predvodi zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov, a američku – prva zamenica državnog sekretara Vendi Šerman.
Zastava Ruske Federacije vijori se na tvrđavi u Zvečanu. - Sputnik Srbija
Sve o Rusiji

... pročitajte ovde.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala