Svet odahnuo, neće biti rata: Reakcije ruskih političara na samit Putina i Bajdena

© POOL / Uđi u bazu fotografijaSusret Vladimira Putina i Džozefa Bajdena u Ženevi
Susret Vladimira Putina i Džozefa Bajdena u Ženevi - Sputnik Srbija, 1920, 16.06.2021
Pratite nas
Brojni ruski političari pozdravili su zajedničku izjavu predsednika Rusije i SAD, Vladimira Putina i Džoa Bajdena u kojoj su lideri istakli da nikada ne sme doći do nuklearnog rata. Kako kažu, celom svetu je nakon tih reči laknulo.
Samit Putina i Bajdena u Ženevi trajao je četiri i po sata, uključujući i pauzu između prvog i drugog dela. Ruski lider je na konferenciji za novinare rekao da su pregovori bili dobri.

Produktivan susret

S tim u vezi, predsednik Komiteta za međunarodne poslove Saveta federacije Rusije Konstantin Kosačov ocenio je da se pregovori dvojice lidera mogu smatrati uspešnim.
On je precizirao da je činjenica da su postignuti dogovori o konsultacijama u pogledu strateške bezbednosti, sajber-bezbednosti, kao i povratka ambasadora Rusije i SAD na posao, dovoljna da bi se taj sastanak smatrao produktivnim.
Vladimir Putin na konferenciji za štampu u Ženevi - Sputnik Srbija, 1920, 16.06.2021
Putin: Organizujući vojne vežbe mi ne dovlačimo tehniku i naoružanje do granica SAD

Ima nade za poboljšanje situacije u Donbasu

Zamenik administracije ruskog predsednika Dmitrij Kozak kaže da se nakon pregovora dvojice lidera pojavila nada za poboljšanje situacije oko Donbasa. 
„Rekli smo da su Minski sporazumi bezalternativna osnova za političko, mirno rešavanje sukoba. Treba poštovati te sporazume, pre svega u političkoj sferi“, rekao je on i dodao da se sa tim složila i američka strana.
Kako je rekao, „ako američke kolegu uspeju da utiču, pre svega, na stav Kijeva, postoji šansa da će se nešto pomeriti sa mrtve tačke“.

Neprihvatljivost nuklearnog rata – najvažnije dostignuće samita

Istovremeno, bivši zamenik generalnog sekretara UN, predsednik Ruskog javnog saveta za međunarodnu saradnju i diplomatiju Sergej Ordžonikindze smatra da je najvažnije dostignuće samita zajednička izjava o neprihvatljivosti nuklearnog rata.
Vladimir Putin i Džo Bajden u Ženevi - Sputnik Srbija, 1920, 16.06.2021
Završen samit Rusije i SAD, postignut dogovor o vraćanju ambasadora /video/
„To je najvažnije dostignuće samita. Izvanredno je dostignuće što smo u današnjoj stvarnosti dobili od SAD saglasnost na takvu frazu, uprkos geopolitičkim razlikama. Sva ostala pitanja, na primer o trgovini i tako dalje moguće je rešiti, ali to može da se učini samo u uslovima mira. U tim uslovima su mogući pregovori o svim drugim pitanjima“, ocenio je on.

Celom svetu laknulo – neće biti rata

Zajedničku izjavu Putina i Bajdena prokomentarisao je i lider Liberalno-demokratske partije Rusije Vladimir Žirinovski, rekavši da je svet odahnuo nakon reči dvojice predsednika da je nuklearni rat nedopustiv.
 „Danas je celo čovečanstvo prestalo da diše prilikom rukovanja dvojice velikih lidera – predsednika Rusije i SAD. Oni zaista vladaju svetom. I danas, uvidevši njihova lica, celom svetu je laknulo jer neće biti rata“, napisao je političar na svom Telegram-kanalu.
TELEGRAMMMM "{$url}"

Gorbačov: Putin i Bajden potvrdili moju i Reganovu formulu

Istovremeno, i bivši predsednik Sovjetskog Saveza Mihail Gorbačov pozdravio je Putinovu i Bajdenovu izjavu.
„Put do tog susreta je bio težak. Ponovo se prisećam kako smo išli na naš prvi sastanak sa bivšim predsednikom SAD Ronaldom Reganom i na kraju usvojili zajedničku izjavu. Sada vidim da su predsednici Rusije i SAD potvrdili našu frazuo nedopustivosti nuklearnog rata. Takođe, nije manje važno što će na toj osnovi biti pokrenute kompleksne konsultacije o strateškoj stabilnosti i nuklearnom oružju. Želim im uspeh“, izjavio je Gorbačov.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala