Moskva otkrila detalje pregovora o strateškoj stabilnosti sa Amerikom

© Sputnik / Aleksandar Poljakov / Uđi u bazu fotografijaMIP Rusije
MIP Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 28.07.2021
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države na sastanku o strateškoj stabilnosti u Ženevi nisu pokušale da nametnu Rusiji neprihvatljive pristupe, konsultacije su bile konstruktivne, izjavio je zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov.
„Rekao bih da je sastanak bio veoma konkretan, veoma ekspeditivan, fokusiran, proticao je u zdravoj atmosferi i uz svest o ključnim pitanjima... Glavni pokazatelji i kriterijumi na osnovu kojih mogu reći da je sastanak bio pozitivan i prilično konstruktivan svode se na sledeće: nije bilo pokušaja da se nametnu pristupi jedni drugima koji su za nas očigledno neprihvatljivi, i za to se mora odati priznanje američkoj strani“, saopštio je Rjabkov.
Takođe je podsetio da su se Rusija i SAD poslednjih godina „blago rečeno uglavnom sporile“, ponekad je ton kojim su vođeni razgovori bio prilično visok.
Zastave Rusije i SAD na međunarodnom aerodromu Vnukovo u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 28.07.2021
Konsultacije sa Rusijom trajale sedam časova: Amerika za snižavanje opasnosti od nuklearnog rata
„Kada smo danas održali sastanak u Ženevi uverili smo se da smo je fokus na tome da se ipak mogu pojaviti oblasti za približavanje stavova i, u idealnom slučaju, dodirne tačke“, konstatovao je diplomata.
Kao drugi faktor koji ukazuje na konstruktivnost proteklog sastanka Rjabkov je naveo činjenicu da su strane uspele da razgovaraju „ne samo o sadržajnom delu predstojećeg strateškog dijaloga, nego i da označe neku perspektivu“.
„Dogovorili smo se da sledeći sastanak održimo u istom formatu krajem septembra. Vreme do tog sastanak biće iskorišćeno za razmenu informacija o tome kako da optimalno organizujemo dalji proces“, istakao je diplomata.
Takođe je naglasio da to nije lako pitanje.
„Tematika organizovanja diplomatskih kontakata na različitim nivoima zavisi pre svega od sadržaja, od cilja koji postavimo. Ali nakon prvog sastanka delegacija ne mogu reći da smo se usaglasili oko nekog cilja. To je u principu bilo nemoguće. Mi smo na samom početku puta“, dodao je Rjabkov.
Zastava Rusije na Kremlju - Sputnik Srbija, 1920, 28.07.2021
Kremlj: Teško da su Rusija i Amerika partneri
Istakao je da i Rusija i SAD imaju svoje viđenje.
„Sada smo u potrazi za načinima kako da približimo te pristupe. To je upravo ono čime bi trebalo da se bave pregovarači na našem nivou, timovi sa obe strane. Rezultati današnjih razgovora ulivaju optimizam“, precizirao je on.
Takođe je istakao da je danas rano govoriti o formiranju radnih grupa Rusije i SAD o strateškoj stabilnosti.
Prema njegovim rečima, Velika Britanija, Francuska i Kina nisu spremne da se priključe konsultacijama Rusije i Amerike o strateškoj stabilnosti.

Tema sastanka i sajber bezbednost

Rusija i Amerika su tokom konsultacija u Ženevi razgovarale i o pitanjima povezanim sa sajber bezbednošću, saopštio je Rjabkov.
„Na današnjem sastanku razgovarano je o temi digitalnih tehnologija i bezbednosti u sferi informaciono-komunikacionih tehnologija. To ne znači da ćemo mi nastaviti time da se bavimo u ovom formatu, iako polazimo od toga da te tehnologije i mogućnosti u toj sferi mogu uticati na stratešku stabilnost“, rekao je on.
Kako je istakao, zasad se ne može govoriti o nekim sporazumima i toj sferi.
Džozef Bajden na konferenciji za štampu u Ženevi - Sputnik Srbija, 1920, 09.07.2021
Bajden: Rusiju čekaju posledice u slučaju sajber napada sa njene teritorije
Rjabkov je dodao da Rusija računa na to da će dijalog sa SAD o sajber bezbednosti postati redovan, ukoliko se bude diskutovalo o širokoj agendi.
Prema njegovim rečima, SAD na pregovorima o sajber bezbednosti pokušavaju da izdvoje samo problem sa štetnim softverima, ignorišući zabrinutost Rusije u toj sferi.
„Želimo da Amerikanci shvate da nam je neophodna reakcija na naše apele zbog različitih situacija, uključujući i te kada se iz američke jurisdikcije realizuje štetan uticaj na naše infrastrukture, naša pravna lica. Potrebna nam je sadržajna, profesionalna reakcija američke strane na te naše apele, s čim stvari ne stoje dobro“, rekao je on.
Prema rečima predsednika Saveta Federacije Rusije Konstantina Kosačova, rezultati pregovora u Ženevi o strateškoj stabilnosti ulivaju nadu.

„Svet se odvikao od takvih vesti, ali ispostavlja su da je to i dalje moguće, uprkos i daljoj ratobornoj retorici američke strane. Bezbednost, posebno strateška, ne trpi propagandni sjaj. Njome treba da se bave profesionalci, a ne tribuni, što se, sudeći po svemu, i dogodilo danas u Ženevi. Dobar znak. Neka je sa srećom nastavak (pregovora) u septembru“, napisao je Kosačov na Fejsbuku.
Saopštenja nakon konsultacija senator je ocenio kao „zaista dobre vesti“.
Bela kuća u Vašingtonu - Sputnik Srbija, 1920, 08.07.2021
Bela kuća upozorava Rusiju: Ako ne učinite nešto sa hakerima, mi ćemo
Podsetimo, u Ženevi su danas održane rusko-američke konsultacije o strateškoj stabilnosti. Sastanak je trajao oko sedam časova. Rusku delegaciju predvodio je zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov, a američku – prva zamenica državnog sekretara Vendi Šerman.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala