Bajden: Rusiju čekaju posledice u slučaju sajber napada sa njene teritorije

© AP Photo / Patrick SemanskyDžozef Bajden na konferenciji za štampu u Ženevi
Džozef Bajden na konferenciji za štampu u Ženevi - Sputnik Srbija, 1920, 09.07.2021
Pratite nas
Predsednik SAD Džo Bajden pozitivno je ocenio razgovor sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom i obećao da će odgovoriti na sajber napade na Vašington.
„Odlično je prošao (razgovor), optimista sam“, rekao je američki predsednik.
Novinari su podsetili Bajdena da je pre nedelju dana zapretio Moskvi posledicama u slučaju sajber napada na američku infrastrukturu. On je potvrdno odgovorio na pitanje da li je ovo obećanje i dalje na snazi.
„Veoma jasno sam dao do znanja (Putinu) da SAD očekuju da, kada sajber napadi dolaze sa njihove teritorije, čak i ako ih država ne sponzoriše, očekujemo od nje da deluje... Drugo, uspostavili smo načine za redovnu kominikaciju kako bismo imali mogućnost za dijalog kada neko od nas misli da se u drugoj državi dešava nešto što se tiče njegove zemlje“, ukazao je Bajden.
Po njegovim rečima, SAD će "preduzeti sve neophodne korake za zaštitu svog naroda i važne infrastrukture".
Telefonski razgovor predsednika Rusije i SAD je održan danas i trajao je sat vremena. Teme razgovora su bile Sirija i sajber bezbednost. U saopštenju Kremlja se navodi da su dvojica lidera naglasila potrebu konstruktivne saradnje u oblasti sajber bezbednosti i nastavak kontakata u tom pravcu. Putin je saopštio Bajdenu da, bez obzira na spremnost Rusije za saradnju u oblasti sajber bezbednosti, mesec dana nije stiglo  nikakvo obraćanje iz SAD tim povodom.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala