„GERB da ne utiče na izbor novog tužioca“: Uslovi parlamenta u Sofiji za podršku novoj vladi

CC0 / Pixabay / Sofija
Sofija - Sputnik Srbija, 1920, 28.07.2021
Pratite nas
Predstavnici poslaničkih klubova u bugarskom parlamentu spremni su da podrže vladu koju je predložila stranka „Postoji takav narod“, ali je svaki izneo svoje zahteve.
„Demokratska Bugarska“i „Ustaj, Bugarska! Idemo“ ističu da je aktuelna vlada, koju je imenovao predsednik Rumen Radev, zadala visoke standarde rada i da bi deo ministara trebalo da bude deo i nove vlade. Oni takođe naglašavaju da ne mogu da podrže budući kabinet ukoliko stranka „Postoji takav narod“ ne objavi kandidate za ministre.
I jedni i drugi insistiraju na tome da stranka bivšeg premijera Bojka Borisova – GERB i proturska stranka „Pokret za prava i slobode“ (DPS) nemaju nikakav uticaj na buduću vladu.
Glasanje na opštim izborima u Bugarskoj - Sputnik Srbija, 1920, 23.07.2021
Bugarska u avgustu ili formira vladu ili raspisuje treće parlamentarne izbore
Podsetimo, GERB je na izborima zauzeo drugo, a DPS peto mesto.

„Nije reč o novom Hladnom ratu ili Berlinskom zidu, ali moramo da budemo sigurni da neće imati uticaja. Na primer, GERB i DPS ne smeju da utiču na izbor novog glavnog tužioca. Sada nije glavno pitanje da li će aktuelni tužilac Ivan Gešev otići sa funkcije nego ko će biti njegov naslednik“, rekao je lider „Demokratske Bugarske“ Hristo Ivanov.

Bugarska Socijalistička partija je saopštila da prvo čeka da vidi imena kandidata pre nego obelodani da li spremna da pruži podršku budućoj vladi.
Lider stranke Kornelija Ninova kaže da je u ovom momentu zadovoljna pregovorima sa strankom „Postoji takav narod“. Stranke su postigle saglasnost u oblasti zdravstva, obrazovanja i sferi socijalne politike i sada predstoje dalji razgovori.
GERB je odbio pregovore sa strankom „Postoji takav narod“ i proglasio se za opoziciju.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala