Nova zakonska rešenja predviđaju: Svako ko povredi ugled Srpske i njenih naroda biće procesuiran

© Sputnik / Radoje PantovićZgrada Vlade RS u Banjaluci
Zgrada Vlade RS u Banjaluci - Sputnik Srbija, 1920, 27.07.2021
Pratite nas
Dva zakona o kojima će Narodna skupština Republike Srpske raspravljati na posebnoj sednici 30. jula predviđaju da se ne dozvoli provođenje nametnute odluke visokog predstavnika u Srpskoj, a svako ko povredi ugled Republike Srpske i njenih naroda biće procesuiran i kažnjen.
Potpredsednik Narodne skupštine Republike Srpske Milan Petković pojasnio je da je reč o izmenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske i o donošenju posebnog zakona o neprimenjivanju odluke visokog predstavnika.
Petković je pojasnio da je izmenama i dopunama Krivičnog zakonika predviđeno jedno novo krivično delo, a to je povreda ugleda Republike Srpske i njenih naroda gde će se predvideti posebne kazne i posebno kažnjavanje za svakog onoga ko javno izloži poruzi, preziru ili grubom omalovažavanju Republiku Srpsku, njenu zastavu, grb ili himnu - ponizi ili pokuša da naruši.
Takođe, biće posebno kvalifikovano delo ko Republiku Srpsku označi kao agresorsku ili genocidnu tvorevinu ili njene narode genocidnim ili agresorskim.
"Ovde se želelo uvesti jedno posebno krivično delo gde su predviđene kazne zatvora do tri godine za osnovno delo, a kvalifikovano delo od šest meseci do pet godina", rekao je Petković za ATV.
On je dodao da će Narodna skupština doneti zakon kojim se neće primenjivati odluka visokog predstavnika i kojim se obavezuju nadležni organi Republike Srpske, odnosno da neće sarađivati sa nadležnim organima BiH na primeni odluke koju je nametnuo visoki predstavnik, preneo je RTRS.
"Na jednoj strani to znači da organi Republike Srpske neće sarađivati ako Tužilaštvo BiH, Sud BiH, SIPA ili bilo koja druga agencija na nivou BiH budu željeli da provode odluku visokog predstavnika u Srpskoj. Organi Republike Srpske neće im dati podršku, ni logističku ni pravnu ni bilo kakvu drugu i nećemo dozvoliti da se ta odluka provede na nivou Srpske", istakao je Petković.
Na drugoj strani, dodao je, svako onaj ko bude Srpsku ili njene narode nazivao agresorom ili "genocidašima" odgovaraće i snositi krivične posledice.
"Protiv njega će biti pokrenut krivični postupak s obzirom na to da se ovde radi o delima protiv ustavnog uređenja, na neki način podrivanju ustavnog poretka i narušavanju ugleda Republike Srpske. Bez obzira gde izjavio, u Sarajevu ili nekom drugom mestu, biće procesuiran i biće pokrenut krivični postupak", rekao je Petković koji je i advokat.
On je naveo da će se o tim zakonima raspravljati po hitnom postupku i da će se donositi odluke o privremenom stupanju na snagu tih zakona.
Podsećamo, posebna sednica Narodne skupštine Republike Srpske biće održana u petak u 12.00 časova i biće zatvorena za javnost.
Mapa Balkana - Sputnik Srbija
Sve o političkim dešavanjima u Srbiji i regionu

Pročitajte ovde

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala