Švajcarska zatvorila desetogodišnju istragu povezanu sa slučajem Magnitski

CC0 / Pixabay / Švajcarska zastava u Lucernu
Švajcarska zastava u Lucernu - Sputnik Srbija, 1920, 27.07.2021
Pratite nas
Generalno tužilaštvo Švajcarske zatvorilo je istragu o mogućem pranju novca povezanim sa takozvanim slučajem Magnitski. Istraga je trajala 10 godina.

„Na osnovu opsežne istrage Uprava federalnog tužioca može da potvrdi da nisu otkriveni dokazi koji bi potkrepili optužbe protiv bilo koga u Švajcarskoj. Stoga je doneta odluka da se postupak zatvori“, navodi se u saopštenju.

Međutim, odlučeno je da se sa računa koji su ranije zamrznuti konfiskuje više od 4,3 miliona dolara u korist države, „s obzirom na činjenicu da je utvrđena veza između pojedinih aktiva koje su zaplenjene u Švajcarskoj i glavnog krivičnog dela, počinjenog u Rusiji“.
Internet - Sputnik Srbija, 1920, 22.08.2017
Kako je američki „superšpijun za Rusiju“ krio istinu o slučaju „Magnitski“
Odluka još nije stupila na snagu, a u roku od deset dana može se uložiti žalba Federalnom krivičnom sudu.
Krivični postupak zbog sumnje u pranje novca pokrenut je 3. marta 2011. godine na osnovu informacija britanske kompanije „Hermitage Capital Managment“ koju je osnovao Vilijam Brauder.
Podsetimo, zaposleni u velikom investicionom fondu „Hermitage Capital Management“ Sergej Magnitski bio je optužen za utaju poreza i 2009. godine umro u zatvoru od srčanog udara. Njegov poslovni partner, šef te fondacije Vilijam Brauder, koji je takođe bio optužen za utaju poreza u Rusiji i osuđen u odsustvu na devet godina zatvora, okrivio je za smrt revizora grupu ruskih zvaničnika. Navodno Magnitski nije bežao od plaćanja poreza, već je sam otkrio prevarantsku šemu zbog koje je i ubijen.
U velikoj meri zahvaljujući lobiranju Braudera u Sjedinjenim Američkim Državama i usvojen je „Zakon Magnitski“, prvi u savremenoj istoriji američkih sankcija protiv Rusije.
Zastava Ruske Federacije vijori se na tvrđavi u Zvečanu. - Sputnik Srbija
Sve o Rusiji

... pročitajte ovde.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala