Rusija izrazila protest japanskom ambasadoru: Vratite se realizaciji dogovora Putina i Abea

© Sputnik / Maksim Blinov / Uđi u bazu fotografijaZgrada MIP Rusije
Zgrada MIP Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 26.07.2021
Pratite nas
Ministarstvo spoljnih poslova Rusije pozvalo je ambasadora Japana u Rusiji Tojohisa Kodzukija i izrazilo mu protest zbog neprijateljskih postupaka Tokija u kontekstu teritorijalnih pretenzija Japana prema Rusiji, saopštio je ruski MIP.
Ruski MIP je „odlučno pozvao partnere da ne skliznu u pravcu destruktivne politike u bilateralnim odnosima“ i da se vrate realizaciji ranije postignutih sporazuma lidera o podizanju rusko-japanskih odnosa na „kvalitativno novi nivo“ sveobuhvatnim razvojem trgovinsko-ekonomske saradnje, izgradnjom mera poverenja u bezbednosnoj sferi, zbližavanjem stavova u međunarodnim pitanjima.
Obala Ohotskog mora na ostrvu Kunašir Kurilskog arhipelaga - Sputnik Srbija, 1920, 26.07.2021
Premijer može da poseti koji hoće ruski region: Kremlj podsetio Japan čiji su Kurili
Ranije je stalni zamenik ministra spoljnih poslova Japana Takeo Mori pozvao ambasadora Rusije Mihaila Galuzina u MIP zbog posete premijera Rusije Mihaila Mišustina Južnim Kurilima i izrazio mu protest zbog tog putovanja. Galuzin je saopštio novinarima da Rusija neće prihvatiti protest japanske strane zbog posete ruskog premijera Kurilima.
Mišustin je danas započeo radno putovanje u dalekoistočni i sibirski federalni okrug, a prvo je posetio ostrvo Iturup.

Spor oko Kurila

Odnosi Rusije i Japana godinama su u senci nepostojanja mirovnog sporazuma. Japan pretenduje na ostrva Kunašir, Šikotan, Iturup i Habomaj, pozivajući se na bilateralni Traktat o trgovini i granicama iz 1855. godine. Tokio je vraćanje tih ostrva postavio kao uslov za zaključivanje mirovnog sporazuma sa Ruskom Federacijom, koji nakon Drugog svetskog rata nije potpisan.
Stav Moskve zasniva se na tome da su Južni Kurili ušli u sastav Sovjetskog Saveza nakon Drugog svetskog rata i da ruski suverenitet nad njima, koji ima odgovarajuće međunarodno-pravno utemeljenje, nije upitan.
Kurilska ostrva - Sputnik Srbija, 1920, 08.07.2021
Rusija: Tokio pokušava da preokrene naglavačke dogovor Putina i Abea o Kurilima
U novembru 2018. godine na sastanku u Singapuru predsednik Rusije Vladimir Putin i tadašnji premijer Japana Sindzo Abe dogovorili su se da intenziviraju pregovore o mirnom sporazumu na osnovu sovjetsko-japanske deklaracije iz 1956. godine, kojom je okončan rat između dve zemlje i uspostavljeni su diplomatski i konzularni odnosi. Sovjetski Savez se nadao da će ta Deklaracija okončati spor, ali je Japan smatrao da je dokument samo deo rešenja problema i nije odustao od pretenzija na ostrva. Japan pretenduje na ostrva Kunašir, Šikotan, Iturup i Habomaj, pozivajući se na bilateralni Traktat o trgovini i granicama iz 1855. godine
Zastava Ruske Federacije vijori se na tvrđavi u Zvečanu. - Sputnik Srbija
Sve o Rusiji

... pročitajte ovde.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala