Rusija: Tokio pokušava da preokrene naglavačke dogovor Putina i Abea o Kurilima

© Sputnik / Ekaterina Aristarhova / Uđi u bazu fotografijaKurilska ostrva
Kurilska ostrva - Sputnik Srbija, 1920, 08.07.2021
Pratite nas
Rusija oštro odgovara na nervozne reakcije Japana zbog napora Rusije da razvije Južne Kurile, rekao je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov, istakavši da Tokio pokušava da preokrene dogovore predsednika Rusije Vladimira Putina i bivšeg premijera Japana Sindze Abea o sklapanju mirovnog sporazuma.
„Ne pomaže (pregovorima Rusije i Japana o mirovnom sporazumu) konstantna veoma nervozna reakcija Japanaca kada razvijamo Kurilska ostrva ili održavamo tamo neke vojne vežbe, ili jačamo odbrambenu sposobnost te naše granice, ili ako ostrva posećuje neko iz ruske vlade“, rekao je Lavrov, govoreći na Dalekoistočnom federalnom univerzitetu.
Kako kaže, Moskvi nije jasna takva reakcija.
„Mi svaki put reagujemo veoma oštro, podsećajući Japance da je to neodvojivi deo ruske teritorije koji je ušao u sastav naše zemlje nakon Drugog svetskog rata, što je zabeleženo u Ustavu Ujedinjenih nacija“, istakao je Lavrov.
Prema rečima Lavrova, Tokio u poslednje vreme pokušava da preokrene naglavačke dogovore predsednika Rusije Vladimira Putina i bivšeg premijera Japana Sindze Abea o sklapanju mirovnog sporazuma.
On je istakao da ruska strana ima jasne pregovaračke stavove.
„Želimo da dobijemo odgvore na sva naša pitanja i želimo da Japanci pristanu da se započne rad na tako sveobuhvatnom ozbiljnom međudržavnom velikom sporazumu. Oni taj dogovor koji su imali predsednik Putin i Abe okreću naglavačke, govore – ne, hajde da se prvo dogovorimo o ostrvima, a onda ćemo napisati dobar sporazum. Nije bio takav dogovor, dogovor je bio da se sklopi sporazum“, podsetio je Lavrov.
On je dodao da je Rusija predložila Japanu da sklope ne samo mirovni sporazum, nego sporazum usmeren na formiranje punopravnog partnerstva.
„Naravno, ne bi bilo loše da se potpiše mirovni sporazum, premda već živimo sa Japanom u potpunom miru, sa punopravnim diplomatskim odnosima, sa redovnim kontaktima preko uspostavljenih mehanizama bilateralne saradnje, stoga formalno odsustvo mirovnog sporazuma ne predstavlja prepreku ničemu“, precizirao je on.
 

Spor oko Kurila

Odnosi Rusije i Japana godinama su u senci nepostojanja mirovnog sporazuma. Japan pretenduje na ostrva Kunašir, Šikotan, Iturup i Habomaj, pozivajući se na bilateralni Traktat o trgovini i granicama iz 1855. godine. Tokio je vraćanje tih ostrva postavio kao uslov za zaključivanje mirovnog sporazuma sa Ruskom Federacijom, koji nakon Drugog svetskog rata nije potpisan.
Stav Moskve zasniva se na tome da su Južni Kurili ušli u sastav Sovjetskog Saveza nakon Drugog svetskog rata i da ruski suverenitet nad njima, koji ima odgovarajuće međunarodno-pravno utemeljenje, nije upitan.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala