Istoričari pitaju: Da li će oni koji se budu bavili istraživanjima ratnih dešavanja ići u zatvor?

CC BY-SA 3.0 / Wikipedia/Paalso / Pripadnici Unprofora tokom rata u Bosni
Pripadnici Unprofora tokom rata u Bosni - Sputnik Srbija, 1920, 25.07.2021
Pratite nas
Odluka Valentina Incka da ponovo upotrebi bonska ovlašćenja i nametne izmjene Krivičnog zakona BiH i zabranu negiranja genocida došla je tačno dva dana nakon objave Izveštaja Međunarodne nezavisne komisije, koja je istraživala stradanja svih naroda na području srebreničke regije u prethodnom ratu.
S obzirom na to da za zločine u Srebrenici postoje jedino presude u kojima se oni kvalifikuju kao genocid, pitanje je kako će se prema svemu odnositi pravnici, ali i naučna zajednica prilikom daljeg istraživanja dešavanja u ovoj regiji, piše RTRS.
I za istoričare Inckova odluka je nepromišljena i bez pravnog utemeljenja koja će stvoriti brojne probleme u BiH i kakav - takav proces normalizacije odnosa među narodima vratiti unazad.
„Inckova odluka je groteskna, ona je podmukla, ona je od BiH napravila tamnicu naroda. Ona je napravila koncentracioni logor u mentalnom smislu te reči, jer Incko i njegovi istomišljenici imaju nameru da kontrolišu misli, dela i reči ljudi“, izjavio je istoričar Aleksandar Raković.
I zaista, brojna su otvorena pitanja o posledicama. Hipotetički, svako pozivanje na Izveštaj Međunarodne nezavisne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu 1992-1995. godine moglo bi imati pravne posledice.
„Sada kada bih ja recimo se morao povinovati takvoj odluci, ne bih smeo da pišem reviziju na odluku Haškog tribunala, što je jedan nonsens, logični, ali i pravni nonsens. Ko meni može da zabrani da branim svog klijenta, a to je upravo Incko pokušao svojim suludim izmenama zakona. To je vraćanje unazad“, naglasio je glavni branilac Ratka Mladića Branko Lukić.
Upravo je tim odbrane generala Ratka Mladića, odmah nakon izricanja pravosnažne presude kojom je potvrđena kazna doživotnog zatvora između ostalog i za genocid u Srebrenici, najavio reviziju presude.
Balkan - Sputnik Srbija
Sve o političkim dešavanjima u Srbiji i regionu

Pročitajte ovde

U tom postupku timu će od velike pomoći biti i sadržaj izveštaja Nezavisne komisije za Srebrenicu objavljen prije tri dana.
Na 1.036 strana Međunarodna komisija sačinjena od deset eksperata analizirala je sve okolnosti rata u srebreničkoj regiji.
Generalni zaključci dati su na 47 strana i kratak su pregled obimnog dokumenta, u kojem okosnicu predstavlja analiza događaja iz jula 1995. godine
Direktor Državnog arhiva Srbije Miroslav Perišić rekao je da je odluka odlazećeg visokog predstavnika u BiH Valentina Incka sumrak razuma i ukidanje istorije kao nauke.
„Zabrana jednoj nauci da se bavi svojim predmetom istraživanja je uvođenje najrigidnijeg totalitarizma u praksi. Šta ako rezultati arhivskih i naučnih istraživanja nekog istoričara koji se bavi ili želi da se bavi tom tematikom ne budu u saglasnosti sa presudom Haškog tribunala? Da li to znači da će taj istoričar ići u zatvor?“, rekao je Perišić.
Uprkos brojnim otvorenim pitanjima teče rok za primenu nametnutih odredaba Krivičnog zakona.
Podsetimo, kako u odluci odlazećeg visokog predstavnika stoji – zakon stupa na snagu osam dana od dana objave na internet stranici OHR-a, ili dan nakon objave u Službenom listu BiH, koji god od tih dana nastupi ranije.
Tajni spisi - Sputnik Srbija, 1920, 24.07.2021
Šta Srbi još neće smeti da negiraju ako prođe Inckov zakon
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala