Olimpijski plamen Tokio 2020. - Sputnik Srbija, 1920
Olimpijske igre u Tokiju
Košarka, tenis, odbojka, vaterpolo... Srbija na Olimpijskim igrama u Tokiju ima 86 predstavnika – ko su oni, kada nastupaju i šta se od njih očekuje saznajte uz Sputnjik sport.

Amerikanci se raspali pred Francuzima – šok za „ludog Srbina"

© Foto : FIBADetalj sa utakmice SAD – Francuska
Detalj sa utakmice SAD – Francuska - Sputnik Srbija, 1920, 25.07.2021
Pratite nas
Košarkaši Francuske priredili su pr(a)vu senzaciju na samom startu Olimpijskih igara, pošto su u 1. kolu u Tokiju nokautirali Sjedinjene Američke Države rezultatom 83:76 (15:22, 22:23, 25:11, 21:20).
Ne treba trošiti reči o tome da je četa koju s klupe vodi Greg Popovič, „ludi Srbin", favorit za osvajanje zlata, ali su „trikolori" pokazali da SAD nisu nepobedive.
Očigledno da su „šamari" u pripremnom periodu u vidu poraza od Nigerije i Australije ostavili posledice po Amerikance, koji su pretrpeli prvi poraz posle 24 meča na Olimpijkim igrama.
Poslednji put poraženi su na Igrama u Atini, davne, predavne 2004. godine, a sada im je „glave" došao Evan Furnije koji je ubacio čak 28 poena i bio je nerešiva enigma za rivala.
Amerikanci su kao izraziti favoriti ušli u susret sa nadahnutim Francuzima i to su opravdali u prvoj četvrtini koju su rešili u svoju korist rezultatom 22:15.
U nastavku su se Francuzi oslobodili početnog grča i bili su ravnopravan rival na parketu, pa su drugu četvrtinu izgubili svega pola koša razlike - 23:22.
Ali su jednostavno videli Batum, De Kolo, Furnije, Gober i ostale zvezde da i te kako mogu da pariraju Durentu, Lilardu i ostali superzvezdama američkog drim-tima.
A onda su se stvari na parketu u Tokiju drastično promenile. Ali, i za to postoji dobrano objašnjenje.
Ključni trenutak se dogodio kada se povredio Žeršon Jabusele (novi član Real Madrida) krajem drugu četvrtine, stradalo mu je koleno posle žestokog udarca. Dugo ga nije bilo, ali se pred kraj vratio.
Tada je selektor Francuske Vensan Kole morao da igra sa dva centra, Vensan Poarije je ušao u igru, uneo je dodatnu energiju, Amerikancima je bilo potrebno vreme da se prilagode.
Francuzi su treću deonicu dobili rezultatom 25:11 i preokrenuli su tok meča u svoju korist.
I prava drama usledila je u odlučujućoj, poslednjoj četvrtini. Amerikanci su uspeli da preokrenu rezultat i da pobedu na plus sedam - 74:67, ali su se Francuzi vratili
Furnije je pogodio trojku za seriju od 9:0 u poslednjih dva i po minuta. Okrenuli su na 76:74.
Lavinj je pokušao da vrati trojku, i Durent je pokušao, Holidej je iz ćoška takođe pokušao. Tri trojke u jednom napadu, koje su obezbedila dva ofanzivna skoka, ali nije vredelo.
Nando de Kolo je zatim bio precizan sa linije slobodnih bacanja. Oba je pogodio za seriju od 11:0, zatim je i Furnije bio precizan s linije penala za seriju od 13:0, čime je trasiran Francuzima put ka senzacionalnoj pobedi u 1. kolu Igara u Tokiju - 83:76.
Amerikanci su završili na kolenima, šokirani su već u prvom kolu.
Francuska je eliminisala Ameriku na Svetskom prvenstvu 2019. godine u četvrtfinalu, što je potvrda da izabranici Vensana Kolea i te kako znaju da se nose sa najmoćnijom košarkašom reprezentacijom sveta.
U narednom kolu Francuzi igraju protiv Češke u sredu od 6.40, a Amerikanci protiv Irana od 14 časova.
Kada su ostali mečevi u pitanju, košarkaši Italije, Australije i Češke startovali su pobedama na Olimpijskim igrama u Tokiju. Azuri su savdali Nemačku, Oziju su bili bolji od Nigerije, dok su Česi savladali Iran.

Iran – Češka 78:84

Košarkaški turnir u Tokiju otvoren je utakmicom između Češke i Irana. Ekipa Ronena Ginzburga bila je veliki favorit, ali Iranci su pružili i te kako jak otpor.
Češka je trideset minuta igrala sjajnu košarku, ali je u poslednjoj četvrtini odigrala jako slabo i Iran je uspeo da dođe od -20 do samo -4.
Ipak, Česi im nisu dali da naprave senzacionalan povratak i na kraju su zasluženo upisali pobedu – 84:68.
Auda i Šilb bili su najefikasniji sa 16 i 14 poena, Veseli je postigao 11, a Satoranski je imao šest poena, osam skokova i osam asistencija.
U poraženom timu Jakkčali je postigao 22 poena, a vremešni Hadadi je utakmicu završio sa 15 poena i 10 skokova.

Nemačka – Italija 82:92

Nekoliko sati kasnije na teren su izašli Italijani i Nemci. Viđena je sjajna utakmica, sa mnogo preokreta, a u završnici su odlučivali detalji.
Nikolo Meli i Danilo Galinari postigli su jako važne poene, sa druge strane Nemci su srljali i brirali loše odluke, te su Azuri zasluženo slavili 92:82.
Najefikasniji bio je Fontekio sa 20 poena, a pratili su ga Tonut i Galinari sa 18, odnosno Meli sa 13 poena i osam skokova.
Kod Nemačke Maodo Lo je postigao 22 poena, Bonga 13, a Vagner i Obst 12 poena.

Australija – Nigerija 84:67

Treća utakmica dana bila je rezervisana za Australiju i Nigeriju. Očekivao se veliki otpor Nigerijaca, ali iskusni Oziji lako su izašli na kraj sa afričkom selekcijom.
Duel je prelomljen u poslednjoj deonici koju su Australijanci dobili 26:15. Predvodio ih je Peti Mils sa 25 poena, Kej je ubacio 12, a Eksum i Ingls 11 poena.
Kod Nigerije izdvojio se Emegano sa 12 poena, dok je podbacio Gejb Vinsent sa svega sedam poena i 1/7 iz igre.
Detalj sa utakmice Srbija – Španija – OI Tokio - Sputnik Srbija, 1920, 25.07.2021
Olimpijske igre u Tokiju
Srbija u odbranu zlata krenula porazom – Španija nerešiva enigma za Delfine!
Američki teniser Frensis Tijafo - Sputnik Srbija, 1920, 25.07.2021
Olimpijske igre u Tokiju
Šokirao je Ruse, hoće i Đokovića: Ne plašim ga se!
Srpski plivač Velimir Stjepanović - Sputnik Srbija, 1920, 25.07.2021
Olimpijske igre u Tokiju
Stjepanović u polufinalu!
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala