Dodik: Srpska sprema odgovor – blokadu institucija Bosne i Hercegovine

© Sputnik / Lola ĐorđevićMilorad Dodik
Milorad Dodik - Sputnik Srbija, 1920, 25.07.2021
Pratite nas
Srpski član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik poručio je večeras da Republika Srpska sprema politički odgovor – blokadu institucija BiH dok se ne ukine odluka odlazećeg visokog predstavnika Valentina Incka da nametne zakon o „kažnjavanju negiranja genocida“ i naglasio da izlaz iz takve situacije vidi u dogovoru.
„Izlaz je da se dogovorimo, ako nema dogovora biće blokade BiH, ona je zemlja na silu, po mnogim kvalifikacijama nemoguća zemlja. Sve međunarodne operacije nisu dale pravo da BiH može da funkcioniše“, rekao je Dodik za Tanjug.
Dodik kaže da se protiv nasilja međunarodne zajednice u BiH treba boriti političkim sredstvima.
Borba političkim sredstvima, kako pojašnjava, znači održati Narodnu skupštinu i odbaciti svako nametnuto rešenje, i ovo i sva druga.
Prema njegovim rečima, politički odgovor podrazumeva da se ne odlazi u institucije na nivou BiH i da se ne daje saglasnost za bilo kakvu odluku dok se to pitanje ne razreši.
Čuveni režiser Emir Kusturica, organizator festivala „Boljšoj“, na otvaranju petog izdanja festivala u Drvengradu, na Mokroj gori. - Sputnik Srbija, 1920, 25.07.2021
Kusturica: Incko je „klovno“ i bleda kopija generala Poćoreka
Naglašava da međunarodni predstavnik nema ovlašćenja nijednim aktom da nameće odluku o proglašenju zakona i da je još veći apsurd to što Incko kaže da „Zakon stupa na snagu osam dana nakon objavljivanja na sajtu OHR“, a što je, prema Dodikovim rečima, nemoguće bilo gde na svetu.
„Situacija se može rešiti odlukom institucija na nivou BiH, Parlamenta, Saveta ministara, Predsedništva, dogovorom koji se može postići, ali Bošnjaci i muslimani žele da to ostane, oni su lobirali za to, Incko je bio samo sa njima, bio i pio njihove kafe, to je rezultat toga“, kaže Dodik.
On rešenje vidi u odbacivanju Inckovog Zakona i naglašava da to treba učiniti kroz zakonodavne institucije, onako kao je predviđeno Ustavom.
Bošnjački član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović (arhivska fotografija) - Sputnik Srbija, 1920, 25.07.2021
Izetbegović: Srpski političari moraće da prihvate realnost
„Primarno smo protiv nametanja i činjenice da se pokušava nametnuti navodna zabrana negiranja genocida koji se nije desio“, rekao je Dodik i podsetio da postoje naučnici, instituti koji o tome govore.
Dodik je dodao da sada Incko za koga je, kako je naveo, „poznato da je sin oficira Gestapoa iz vremena Drugog svetskog rata“, pokušava da Srbima nametne kvalifikaciju koja ne postoji.
Na komentar da se Incko poziva na Bonska ovlašćenja, Dodik kaže da je to blefiranje međunarodne zajednice koje traje 25 godina i protiv čega se lično bori.
Podsetio je i da je bivši visoki predstavnik iz vremena donošenja Bonskih ovlašćenja rekao da je to protiv Dejtonskog sporazuma i blef međunarodne zajednice.
Mapa Balkana - Sputnik Srbija
Sve o političkim dešavanjima u Srbiji i regionu

Pročitajte ovde

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala