Cetinjski sveštenici Gojko Perović, Obren Jovanović i Anđelko Boričić prelaze na nove dužnosti

© Foto : Mitropolija crnogorsko-primorskaLiturgija u Cetinjskom manastiru
Liturgija u Cetinjskom manastiru - Sputnik Srbija, 1920, 25.07.2021
Pratite nas
Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije služio je danas svetu arhijerejsku liturgiju u Cetinjskom manastiru koja je ujedno bila i oproštaj cetinjskih sveštenika Obrena Jovanovića, Gojka Perovića i Anđelka Boričića, od dosadašnjih parohija i parohijana zbog prelaska na nove svešteničke dužnosti, saopštila je Mitropolija crnogorsko-primorska.
Otac Obren, koji je bio i sekretar Mitropolije crnogorsko-primorske, novi je arhijerejski namesnik hercegnovski, otac Gojko će biti sveštenik pri podgoričkoj Crkvi Svetog Đorđa pod Goricom, dok će otac Anđelko Boričić biti u svešteničkoj službi u Gornjo-grbaljskoj parohiji, navodi se u saopštenju MCP.
Mitropolit je zahvalio cetinjskim parosima na ljubavi i trudu koji su uložili u svoje parohije tokom njihovog višegodišnjeg života i služenja na Cetinju.
"U svoje ime, kao i ispred bratije Cetinjskog manastira i sveštenika Mitropolije, vladika Joanikije darivao je prote Obrena i Gojka sa po jednim krstom Mitropolita Amfilohija i novim svešteničkim odeždama, da i dalje revnosno služe Gospodu i svojoj Crkvi", navodi se u saopštenju.
Joanikije je, kako se dodaje, naveo da su otac Gojko i otac Obren zatražili da idu na nove dužnosti, što je on uvažio i nagradio ih jer kao dobri, iskusni duhovnici mogu više učiniti u novim prilikama i u novim mestima.
Prema njegovim rečima oci su mnogo učinili na Cetinju, a prelasci na nove dužnosti su sastavni deo dinamike crkvenog života, i ona je spasonosna.
"Oni su ovde služeći Svetom Petru Cetinjskom i ovoj svetinji i verno služeći našeg blaženopočivšeg Mitropolita Amfilohija i slušajući njegove reči i gledajući njegov primer, stekli mnogo toga što je važno da prenesu na druga mesta. Da se ta blagodat od ove svetinje Cetinjskog manastira i od moštiju Svetog Petra Cetinjskoga i blagoslov Časnog krsta i ruke Svetoga Jovana Krstitelja pronose dalje", kazao je Joanikije.
On je izrazio uverenje da će oci kao što su bili u svemu ispravni i čestiti ljudi, ugledni sveštenici, dobri pastiri koji su ostavili duboki trag na Cetinju to nastaviti i na novim dužnostima.
Takođe je kazao da nimalo ne sumnja da će, kao što su bili verni saradnici blaženopočivšega Mitropolita Amfilohija, biti i njegovi verni saradnici.
"To su izuzetno čestiti ljudi, pravi sveštenici odani svojoj veri i svojoj crkvi. Nosili su krst toliko godina na Cetinju i nije im bilo lako. Ali uz Božiju pomoć, kao što su to uvek govorili, sve je lako. I njima je ova sveta služba na Cetinju bila pomalo teška, ali više radosna i laka, i blagoslovena i Bog ih je za tu vernost svojoj crkvi nagradio lepim ugledom u narodu i neka to tako samo i nastave", kazao je Joanikije.
Otac Gojko Perović - Sputnik Srbija, 1920, 21.07.2021
Ko to „smenjuje“ Gojka Perovića?
On je poželio Peroviću, Boričiću i Jovanoviću da im nova služba bude srećna i blagoslovena.
"Da ih Bog nagradi za njihovu dosadašnju vernu, istrajnu i ispravnu službu gospodu, a naročito zato što su bili verni ćivotu Svetog Petra Cetinjskoga, ovoj svetinji i Srpskoj pravoslavnoj crkvi i posebno našem blaženopočivšem Mitropolitu, veliko duhovniku, pastiru i učitelju, i velikom mučeniku. Vladika Joanikije je kazao da je blaženopočivši mitropolit Amfilohije uzlazio mnogo puta sa Hristom na golgotu i poslednji put kad je uzišao u svojoj kratkoj bolesti i tada je svoju veru posvedočio. Hrista Gospoda proslavio i crkvu svoju i kao umirući i sa svojim kivotom i sa svojim grobom utvrđivao. Veliko je delo mitropolita Amfilohija, ali neka bude na čast svima onima koji su bili njegovi saslužitelji. Naravno odlaze naši sveštenici, otac Gojko i otac Obren sa Cetinja, jedan u Podgoricu, drugi Herceg Novi, ali su oni toliko blizu nas, zajedno sa nama i toliko su među nama, da će uvek biti sa nama i sa ovom svetinjom. Blagosiljamo ih, blagodarimo i želimo sve najbolje, svaku sreću i svaki blagoslov i njima i njihovim porodicama. Neka ih Bog nagradi za njihovu ljubav i odanost crkvi, za revnosnu službu, neka tako samo i nastave", zaključio je Joanikije.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala