Ukrajina odbila predlog "Gasproma": Ne želi ruski gas

© AFP 2023 / Sergey BobokGas
Gas - Sputnik Srbija, 1920, 24.07.2021
Pratite nas
Predlog „Gasproma“ koji je očuvanje tranzita gasa preko Ukrajine povezao sa isporukama ruskog gasa Kijevu, nije neprihvatljiv, saopštio je predsednik borda direktora „Naftogas Ukrajina“ Jurij Vitrenko.
Aleksej Miler, top menadžer "Gasproma", izrazi je spremnost kompanije da poveća tranzit gasa preko Ukrajine, ako to za nju bude ekonomski isplativo.
Po mišljenju Vitrenka, Rusija ovim predlogom pokazuje da želi da se direktno sa Ukrajinom dogovara o ovom pitanju. Navodno, ruski lider Vladimir Putin želeo je da razgovara sa Ukrajinom, ne samo o tranzitu, već i o izvozu gasa. Direktor "Naftogasa" je u tome video nametanje Kijevu "naduvanih cena" za gas.
Pogled na moskovski Kremlj - Sputnik Srbija, 1920, 24.07.2021
Moskva o nameri Kijeva da postane „gasni hab“ Evrope: Puste želje
"Rezultat toga bilo je da smo za ruski gas prosečno plaćali pet milijardi dolara više, nego što smo dobijali za tranzit", objasnio je Vitrenko.
On je dodao da Ukrajina ne želi da, ako ostane tranziter, dodatno plaća Rusiji za gas, pošto na uvoz troši manje, nego što dobija za tranzit. On nije naveo tačnu količinu gasa koju Kijev sada kupuje iz Evrope, a koliko je ranije kupovao od "Gasproma".
"Ukrajina je sada u plusu, uplaćujemo novac u državni budžet. Nije nam potreban sporazum kojim bi novac iz Ukrajine išao u Rusiju", zaključio je on.
Vitrenko je odbacio garancije Moskve za nastavak tranzita u narednih 10 godina, pošto joj Kijev "ne može da veruje".
Ukrajina je 2015. godine obustavila kupovinu ruskog gasa i počela da kupuje iz evropskih zemalja.
Zastava Ruske Federacije vijori se na tvrđavi u Zvečanu. - Sputnik Srbija
Sve o Rusiji

... pročitajte ovde.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala