„Isto se dešava i sa SPC“: Lavrov o uticaju Amerike na razjedinjavanje pravoslavnih crkava

© Foto : Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaMinistar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 24.07.2021
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države upravljaju Carigradskom patrijaršijom, a takođe snose odgovornost za stvaranje raskolničke crkvene strukture u Ukrajini, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

„Jasno shvatamo da postupci Carigrada kojima se direktno manipuliše iz Vašingtona nemaju ništa zajedničko sa idealima pravoslavlja, sa tradicijama na osnovu kojih je uvek bila organizovana saradnja pomesnih crkava. Ona se sada grubo narušava. To je pritisak koji zahteva napore u cilju suprotstavljanja takvim apsolutno neprihvatljivim postupcima“, rekao je šef ruske diplomatije za televiziju „Rusija 24“.

Pogled na hram Hrista Spasitelja u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 22.05.2021
Moskovska patrijaršija: Tzv. „Pravoslavna crkva Ukrajine“ - politički projekat Amerike
Prema njegovim rečima, formiranje tzv. "Pravoslavne crkve Ukrajine" predstavljano je kao „pokret za to da svaki pravoslavni narod ima pravo izbora“.
„ Svi dobro znamo kako je stvarana Pravoslavna crkva Ukrajine. To nije samo inicijativa carigradskog patrijarha Vartolomeja. Ona je diktirana neposredno iz SAD", precizirao je Lavrov.
Kako je istakao, specijalni izaslanik za verske slobode, koga je imenovala prethodna američka administracija, preduzimao je postupke koji su bili direktno u suprotnosti s njegovim mandatom. Izaslanika je, između ostalog, prema rečima Lavrova, podrivao verske slobode, namećući organizacione parametre različitim pomesnim crkvama, rušeći jedinstvo pravoslavaca Rusije i Ukrajine, formirajući raskolničku, bespravnu crkvu.
„Isto se dešava i sa kanonskom teritorijom Srpske pravoslavne crkve“, rekao je Lavrov.
Liturgija u RPC - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2021
Ruska crkva očekuje da Crna Gora potpiše Temeljni ugovor sa SPC

Šta je proteralo hrišćane s Bliskog istoka

Prema njegovim rečima, stotine hiljada hrišćana bežalo je sa Bliskog istoka kada su tamo počeli da usađuju demokratiju.
„Hrišćansko stanovništvo posebno strada usled sirijskog sukoba, Sirija je jedna od kolevki hrišćanstva“, rekao je Lavrov, istakavši da ruski MIP, zajedno sa RPC, preduzima „konkretne korake za zaštitu hrišćana, posebno na Bliskom istoku i severu Afrike“.
Takođe je dodao da „prosvećeni Zapad“ u okviru OEBS-a usporava usvajanje deklaracije protiv hrišćanofobije, islamofobije i bilo kakvih fobija u vezi sa verskim uverenjima ljudi.
„Neophodno je podići glas kako bi međunarodna zajednica ne samo obratila pažnju na taj problem, nego preduzela konkretne mere za suzbijanje progona hrišćana. To je izuzetno važno. Ali eto kako se kolege na Zapadu odnose prema tom pitanju. Uprkos tome što tamo većinu stanovništva čine hrišćani, već sedmu godinu u okviru OEBS-a ne možemo da usvojimo dokument koji bi podigao glas svetske zajednice u odbranu hrišćana i muslimana u Evropi – deklaraciju protiv islamofobije i hrišćanofobije“, konstatovao je Lavrov.
Predsednik Odeljenja Moskovske patrijaršije za spoljne crkvene veze mitropolit Ilarion - Sputnik Srbija, 1920, 15.05.2021
Ruski mitropolit odgovara na optužbe Vartolomeja: Ne želimo primat u pravoslavnom svetu
Podsetimo, „nova crkva“ u Ukrajini obrazovana je na „ujediniteljskom saboru“ u Kijevu u decembru 2018. godine, nakon spajanja dve nekanonske crkvene strukture koje deluju u Ukrajini. Za poglavara nove autokefalne crkve izabran je mitropolit Epifanij Dumenko. Kanonska Ukrajinska pravoslavna crkva odbila je da učestvuje na tom skupu, a Ruska pravoslavna crkva je saopštila da je kanonski značaj „sabora“ u Kijevu ništavan.
Carigradski patrijarh Vartolomej je ubrzo predao Kijevu tomos o autokefalnosti „nove crkve“.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala