Ruska crkva očekuje da Crna Gora potpiše Temeljni ugovor sa SPC

© Sputnik / Sergeй Pяtakov / Uđi u bazu fotografijaLiturgija u RPC
Liturgija u RPC - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2021
Pratite nas
Ruska pravoslavna crkva očekuje da Crna Gora zaključi sa Srpskom pravoslavnom crkvom temeljni ugovor, rekao je Sputnjiku predstavnik sekretarijata za međupravoslavne odnose Odeljenja za spoljno-crkvene veze Moskovske patrijaršije Andrej Hošev.
"Finalni korak u rešavanju pravnog statusa Srpske pravoslavne crkve još nije preduzet– to treba da bude potpisivanje sporazuma između Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve. Sličan sporazum, koji čini osnovu pravnog postojanja u Crnoj Gori, odavno imaju sa državom druge konfesije: Rimokatolička crkva i muslimanska zajednica. U Ruskoj pravoslavnoj crkvi se nadaju da će ovaj sporazum koji je bio najavljen proletos biti zaključen i sa Srpskom pravoslavnom crkvom", rekao je Hošev.
Promena zakona o slobodi veroispovesti koja isključuje diskriminatorske tačke koje su predviđale nacionalizaciju hramova i manastira SPC, po mišljenju Hoševa, važan je korak u ozdravljenju odnosa Crkve i države u Crnoj Gori.

"Ovaj događaj bio je omaž istorijskoj pravdi, jer je upravo crkva postavila temelje crnogorske državnosti u liku crnogorskih mitropolita, pod čijom teokratskom vlašću je Crna Gora živela od kraja 15. veka do sredine 19. veka", dodao je on.

Važan korak u jačanju položaja SPC u republici Hošev vidi u upisu u državni registar Crnogorsko-primorske mitropolije, Budimljansko-nikšićke i Zahumsko-hercegovačke eparhije.
Pročitajte još:
MCP i Eparhija budimljansko-nikšićka se registrovale u Crnoj Gori
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala