Dodik: Neka svi shvate, naredne reakcije RS biće samo odgovor

© Sputnik / Lola ĐorđevićMilorad Dodik
Milorad Dodik - Sputnik Srbija, 1920, 24.07.2021
Pratite nas
Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je Srni da se BiH može vratiti u pređašnje stanje samo ako se povuče nelegitimna odluka o dopuni Krivičnog zakona koju je nametnuo Valentin Incko, a koja je dovela u pitanje opstanak BiH.
Dodik je naglasio da je za ovu odluku Incka opštepoznato da ne postoji podrška ni u međunarodnoj zajednici na šta upućuje i poslednje zasedanje Saveta bezbednosti UN-a, prenosi RTRS.
„BiH ne može više da upravlja međunarodni protektor. Svi treba da znaju da Republika Srpska nikada nije preduzimala radikalne poteze. Reagovali smo samo zbog pritisaka i pretnji u odbrani svog opstanka i očuvanja Republike Srpske koja je politička realnost, a koju neki poput Incka i njegovih međunarodnih mentora uporno pokušavaju da diskvalifikuju. E, to neće moći jer je narod i rukovodstvo Republike Srpske odlučno u odbrani svog identiteta a protiv bilo kakvog protektorata koji ne postoji nigde u Evropi, samo u BiH“, istakao je Dodik.
Visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Valentin Incko  - Sputnik Srbija, 1920, 24.07.2021
Bojkot Srpske odgovor na kukavički potez Incka
On je poručio da svi moraju da shvate da će sve naredne reakcije Republike Srpske biti samo odgovor na nelegitimno i uzurpatorsko ponašanje odlazećeg visokog predstavnika i dela međunarodne zajednice

Cvijanović: Incko otvara nove rovove umjesto da zatvara stare

Predsednik Republike Srpske Željka izjavila je danas da odlazećem visokom predstavniku BiH Valantinu Incku i onima koji stoje iza njega i koji su pozdravili njegovu intervenciju ne odgovara BiH koja funkcioniše na dijalogu već ona BiH koja će uvek biti nestabilna.
„Oni produkuju nestabilnost da bi imali čim da se bave na ovom prostoru“, rekla je Cvijanović novinarima u Pelagićevu gde je danas otvorila manifestaciju "Gastro susreti".
Uoči sednice Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj se očekuje zauzimanje stava o ovoj temi, Cvijanovićeva je ocenila kao neprimereno da u sadašnjem vremenu BiH ima bilo kakvog visokog predstavnika koji može da nameće rešenja i zakone, sankcioniše ljude, menja ustave i sve ono što su oni radili prethodnih godina.
„Mislim da je ovdj došlo do određene nervoze visokog predstavnika s obzirom na to da je duboko isproblematizovan način nelegalnog postavljenja svih tih ljudi, godinama se nisu poštovale procedure, visoki predstavnoci su, osim toga što su imenovani van propisane procedure, donosili čitav niz mjera na šta nisu imali pravo u toku svog mandata", smatra Cvijanović.
O tome šta su mogući scenariji u BiH, da li je Inckovo „zakucavanje“ isprovocirano izveštajem Nezavisne komisije o Srebrenici, koji ocenjuje da zločin koji se dogodio nije bio genocid, ili je odgovor na rusko-kineski nacrt rezolucije o visokom predstavniku, za Sputnjik su analizirali diplomata u penziji Zoran Milivojević, politički analitičar iz Banjaluke Vojislav Savić i profesor Srđan Perišić:
BiH - Sputnik Srbija, 1920, 23.07.2021
Velika promena odnosa moći: Zapad protiv Rusije i Kine — novi front i u Bosni
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala