Bojkot Srpske odgovor na kukavički potez Incka

© AP Photo / Sulejman OmerbasicVisoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Valentin Incko
Visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Valentin Incko  - Sputnik Srbija, 1920, 24.07.2021
Pratite nas
Odlazeći visoki predstavnik Valentin Incko nametanjem Zakona o zabrani negiranja genocida zakucao je ekser u kovčeg zvani država Bosna i Hercegovina u obliku koji nam je danas poznat. RS će odgovoriti bojkotom učešća u radu antidejtnosnih institucija od Suda BiH i ostalih institucija, uveren je politički analitičar iz Banjaluke Vojislav Savić.
Inckova odluka znači da bukvalno svako ko na teritoriji BiH bude govorio da nije bilo genocida u Srebrenici može da završi u zatvoru i da bude osuđen, bilo da je u pitanju običan građanin, ili državni funkcioner iako ga štiti imunitet.

Sarajevo već formira Komisiju

„Lopta je sada na terenu Sarajeva, kako će oni da reaguju na odluke koje bude stigle iz RS mada sudeći po ekspresnom reagovanju Tužilaštva koje je posle bukvalno pet minuta od Inckove odluke, poslalo saopštenje da će formirati predmet protiv svih koji negiraju genocid ili propagiraju negiranja istog mišljenje Sarajeva možemo da naslutimo. Ujedno ovo je direktni atak i na sve funkcionere pre svega iz RS, koji budu govorili suprotno ovom zakonu, što znači da oni mogu biti uhapšeni. Mada to će moći na tlu Federacije ali ne i RS,“ tvrdi Savić.

Kukavički potez

Naš sagovornik Inckov potez naziva kukavičkim, jer se na njega odlučio tek kad je bio siguran da odlazi iz BiH, i da neće morati da se bavi posledicama ovog svog postupka.
„Ovaj zakon nije moguće da bude sproveden, jer ulazi u fundamente jednog društva i na taj način više pomaže kraju ove države, nego što doprinosi njenom opstanku, odnosno pomirenju koje je bilo potrebno da se desi. Ljudi već imaju unapred definisane stavove po ovom pitanju, i ovaj zakon ne može biti realan, jer se ne bazira na činjenicama već na jednoj političkoj odluci, po kojoj treba Srbi da nose teret, a da drugi da peru savest preko takvih odluka, što je besmisleno i nepravno“, navodi Savić.

Kako će odgovoriti Srpska

Inckova odluka ionako tenzične odnose u BiH vodi ka samom dnu, kaže on, uveren da ne postoji način da se ovaj problem razreši između Banjaluke i Sarajeva.
„Republika Srpska prosto neće sprovesti ovu odluku, odnosno, ovaj deo izmene Krivičnog zakona. Republika Srpska će na ovo odgovoriti najverovatnije tako što će doneti odluku da onemogući delovanje vandejtonskih institucija BiH na teritoriji RS – Sud BiH, SIPA, Tužilaštvo, dakle sve nametnute institucije mimo Dejtonskog mirovnog sporazuma, a odluke donete u ovim institucijama se neće se uzimati kao validne“, objašnjava sagovornik Sputnjika.
Savić podseća takođe da je Incko doneo ovu odluku nekoliko sati pošto je Rezolucija Rusije i Kine o postavljenju i pravima visokog predstavnika u BiH odbačena u SB UN.
Pričitajte još:
Incko nametnuo odluku: Zabranjuje se i kažnjava negiranje genocida
Inckovo „zakucavanje“ /video/
„Biće velikih problema“: Prva reakcija Srbije povodom Inckove odluke
Dodik: Ovo traži žestok odgovor, pa i proglašenje nezavisnosti - iduće sedmice
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala