Preminuo književnik Miroslav Toholj

© SputnikKnjiževnik Miroslav Toholj
Književnik Miroslav Toholj - Sputnik Srbija, 1920, 23.07.2021
Pratite nas
Srpski književnik Miroslav Toholj preminuo je jutros u Beogradu nakon kraće bolesti u 64. godini, potvrđeno je Srni u porodici Toholj.
Datum i mesto sahrane biće naknadno saopšteni.
Miroslav Toholj rođen je 1957. godine u Ljubinju. Diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Na Filozofskom fakultetu Univerziteta Komenskog u Bratislavi od 1980. do 1983. apsolvirao je lektorske studije slovačkog jezika i kulture. Kraće vreme radio je kao saradnik u IP „Svjetlost“.
Od 1992. do 1997. živio je na Palama. Tokom građanskog rata, od januara 1993. do decembra 1995. godine, bio je ministar informisanja Republike Srpske, a po okončanju rata generalni direktor Radio-televizije Republike Srpske. Na prvim posleratnim parlamentarnim izborima izabran je za poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske.
Miroslav Toholj - Sputnik Srbija, 1920, 30.10.2020
Miroslav Toholj: Sada pišu novinari, voditelji, sudije – jezik se spira kroz razna sita
Nosilac je Ordena Njegoša prvog i drugog reda i Srebrnog grba Republike.
O književnom delu ovog pisca objavljeno je više od stotinu studija, prikaza i osvrta, u kojima se iz različitih aspekata ukazuje na njegove stilske, jezičke, tematske i strukturalne osobenosti. Krajem decembra 2015. Toholju je dodeljeno nacionalno priznanje „Vukova nagrada“ za „dugogodišnji doprinos razvoju kulture i odanost vukovskim idealima“.
Pročitajte i:
Miroslav Toholj: Sada pišu novinari, voditelji, sudije – jezik se spira kroz razna sita
Intervju sa Miroslavom Toholjem
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala