Dodik: Funkcija visokog predstavnika prestala da postoji

© Sputnik / Lola ĐorđevićMilorad Dodik, srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH
Milorad Dodik, srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH - Sputnik Srbija, 1920, 23.07.2021
Pratite nas
Srpski član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je da Savet bezbednosti UN nije imenovao visokog predstavnika za BiH i da je ta funkcija prestala da postoji.
„Sinoćnje glasanje u Savetu bezbednosti UN o procesu imenovanja novog visokog predstavnika za BiH pokazuje duboku podeljenost, ne samo unutar BiH, već prvi put od uspostavljanja Kancelarije visokog predstavnika (OHR) i među članicama Saveta bezbednosti“, istakao je Dodik za Srnu.
On je rekao je da je rezolucija koju su predložile Ruska Federacija i Kina odraz odgovornosti ovih svetskih sila koje su predlogom za ukidanje OHR pokušale da napokon daju suverenitet BiH, punu nezavisnost i državni kredibilitet, koji očito ne žele ni određene političke stranke u BiH, ni njihovi nalogodavci iz međunarodne zajednice.
„I na kraju, zaista moram izneti određenu dozu ironije jer zahtevom srpske strane u BiH da novi visoki predstavnik bude imenovan u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom ili još bolje da OHR bude sasvim zatvoren i time domaćim političarima nametne odgovornost postizanja kompromisa dijalogom, Republika Srpska po ko zna koji put brani Dejtonski mirovni sporazum, brani legitimitet BiH i njenih institucija i pokušava da uspostavi suverenitet koji toj istoj BiH otimaju oni koji se lažno u nju zaklinju“, naglasio je Dodik.
UN: Belgijsko-nemački predlog o pomoći Siriji prošao, isti takav ruski – odbijen dva puta - Sputnik Srbija, 1920, 22.07.2021
Rusija: Kristijan Šmit neće biti visoki predstavnik za BiH, funkcija ostaje upražnjena
Savet bezbednosti UN na sinoćnjoj sednici nije prihvatio rezoluciju Rusije i Kine o novom visokom predstavniku u BiH. Za rezoluciju su glasale Rusija i Kina, a 13 zemalja bilo je uzdržano. Da bi rezolucija bila usvojena za nju mora da glasa devet od 15 zemalja, koliko ulazi u SB.
U nacrtu rezolucije, u koji je uvid imala agencija AP, navodi se da ovlaštenja koja su data visokom predstavniku na konferenciji za sprovođenje Dejtonskog sporazuma 1997. godine više nisu potrebna zbog napretka koje su postigle strane u BiH. U nacrtu se podržava imenovanje visokog predstavnika Kristijana Šmita do 31. jula naredne godine, kada bi OHR bio zatvoren, prenose Novosti.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala