Srpska koordinacija: Ubijeni žeteoci u Starom Grackom bili krivi jer su Srbi

© Kancelarija za KiMParastos za 14 srpskih žetelaca ubijenih na njivi iz zasede 23. jula 1999. godine
Parastos za 14 srpskih žetelaca ubijenih na njivi iz zasede 23. jula 1999. godine - Sputnik Srbija, 1920, 22.07.2021
Pratite nas
Povodom 22. godišnjice od masakra žetelaca u mestu Staro Gracko kod Lipljana, Koordinacija srpskih udruženja porodica nestalih, ubijenih i poginulih sa prostora bivše Jugoslavije navodi da na toj teritoriji vlada odsustvo poštovanja elementarnih ljudskih prava Srba i „kultura“ nekažnjivosti zločina nad Srbima.
„Dana 23. jula 1999. godine, u danima bezakonja i sistemskog nasilja nad Srbima koje je nastupilo nakon donošenja Rezolucije SBOUN br. 1244, uprkos prisustvu desetina hiljada pripadnika međunarodne vojne i civilne misije na Kosovu i Metohiji, albanski zločinci - pripadnici tzv. Oslobodilačke vojske Kosova, streljali su na žetelačkom polju a potom masakrirali 14 Srba – meštana sela Staro Gracko“, navodi u saopštenju.
Oni podsećaju da je najmlađa žrtva – Novica Janićijević, imala samo 17 godina, a da su žrtve bile „krive“ samo zato što su bile srpske nacionalnosti i što su sakupljale svoju letinu.
„Ni za ovaj, kao ni za brojne druge zločine, koji su nad Srbima organizovano i sistematski izvršili pripadnici takozvane Oslobodilačke vojske Kosova, niko nije odgovarao“, stoji u saopštenju.
Hašim Tači na optuženičkoj klupi u Hagu - Sputnik Srbija, 1920, 30.03.2021
Haško „iznenađenje“: Tači i Veselji odgovaraju za komandovanje dva strašna zločina protiv Srba?
Naglašava se da su ohrabreni nekažnjivošću zločina nad Srbima, nošeni mržnjom i nečovečnošću, albanski zločinci i ekstremisti, oskrnavili i minirali lokalno groblje na kome su sahranjeni ubijeni srpski žeteoci, kao i spomen-ploču sa imenima žrtava.
„Podsećajući na ovaj zločin, Srpska koordinacija ukazuje na istorijski neuspeh Unmika, Kfora, Euleksa i samoproglašenih vlasti u Prištini, da na Kosovu i Metohiji izgrade društvo u kome će postojati elementarna vladavina prava i poštovanje osnovnih ljudskih prava za srpski narod“, navodi se u saopštenju koje je potpisao predsednik Srpske koordinacije dr Duško Čelić.
Parastos žeteocima u Starom Grackom - Sputnik Srbija, 1920, 23.07.2019
Žeteoci koje Srbija ne sme da zaboravi: Milovan, Momčilo, Stanimir...
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala