Žeteoci koje Srbija ne sme da zaboravi: Milovan, Momčilo, Stanimir...

© Kancelarija za KiMParastos žeteocima u Starom Grackom
Parastos žeteocima u Starom Grackom - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Parastos za 14 srpskih žetelaca ubijenih na njivi iz zasede 23. jula 1999. godine održan je danas u Starom Grackom, a pomoćnik direktora Kancelarije za KiM Petar Petković upozorio je da taj zločin predstavlja veliku mrlju na licu međunarodne zajednice, koja nije ništa učinila da privede nalogodavce i ubice.

Petković je u obraćanju na parastosu naveo da se navršava 20 godina od neizmerne tuge i bola za četrnaestoricom srpskih mučenika, koje su masakrirali albanski teroristi na njivi, i to usred žetve.

„Zlatno klasje u Starom Grackom od ovog zločina rađa pšenicu boje krvi i tako će biti dok se ne pronađu oni koji na svojim rukama nose krv postradalih. Ovaj zločin predstavlja veliku mrlju na licu međunarodne zajednice, koja ništa nije učinila da licu pravde privede nalogodavce i počinioce ovog gnusnog zločina protiv čovečnosti“, rekao je Petković.

Podsetio je i da je od obećanja međunarodnih zvaničnika da će se pretražiti svaki kamen i pronaći ubice — i posle 20 godina ostalo samo „golo obećanje“.

© Kancelarija za KiMSpomenik žrtvama masakra u Starom Grackom
Žeteoci koje Srbija ne sme da zaboravi: Milovan, Momčilo, Stanimir... - Sputnik Srbija
Spomenik žrtvama masakra u Starom Grackom

„Da stvar bude gora, oni koju su bili odgovorni za vladavinu prava obustavili su istragu, navodno, pod izgovorom da nema dokaza. Da li neko misli da je moguće da se tim već viđenim receptom albanskih terorista, a koji se sastoji u sklanjanju svedoka i dokaza, istina sakrije“, upitao je Petković.

Istakao je i da je došlo vreme da prestane zavera ćutanja o zločinima među Albancima i da Specijalni sud utvrdi punu odgovornost bivših pripadnika takozvane OVK.

„Mi nemamo ilizuje kada je reč o tom sudu koji je osnovan po kosovskim zakonima, ali to je poslednja prilika za međunarodnu zajednicu da reaguje i da pokaže posvećenost pravdi i pravu. Ispada da su krivci same žrtve, jer formalno više nema istrage, a nema ni pronađenih ni kažnjenih zločinaca“, ukazao je pomoćnik direktora Kancelarije za KiM.

© Kancelarija za KiMParastos žrtvama masakra u Starom Gracku
Žeteoci koje Srbija ne sme da zaboravi: Milovan, Momčilo, Stanimir... - Sputnik Srbija
Parastos žrtvama masakra u Starom Gracku

Naveo je i da nije dovoljno što su ratni remen i šumu albanski političari zamenili za kravatu i politički kabinet, već je potrebna istinska politička volja da se albanski političari suoče sa strašnim zločinima počinjenim protiv Srba.

„Ratni zločini ne zastarevaju i država Srbija učiniće sve da pravda kad-tad pobedi“, poručio je Petković.

Istakao je i da predsednik Srbije Aleksandar Vučić, Vlada Srbije, i direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić čine sve da sačuvaju svoj narod i budu uz porodice postradalih neprestano, kako bi se zajedno izborili za istinu i rasvetljavanje zločina, što je jedini put ka normalizaciji odnosa i prihvatanju ruke pomirenja.

Parastos je služio kod spomen-ploče u centru mesta episkop raško-prizrenski Teodosije.

© Kancelarija za KiMParastos za 14 srpskih žetelaca ubijenih na njivi iz zasede 23. jula 1999. godine
Žeteoci koje Srbija ne sme da zaboravi: Milovan, Momčilo, Stanimir... - Sputnik Srbija
Parastos za 14 srpskih žetelaca ubijenih na njivi iz zasede 23. jula 1999. godine

U Starom Gracku kod Lipljana, na današnji dan pre 20 godina, na njivi, iz neposredne blizine, ubijeno je 14 Srba.

Stradali su Milovan Jovanović (1969), Žvica Živić (1970), Radovan Živić (1967), Andrija Odalović (1967), Slobodan Janićijević (1965), Žile Janićijević (1957), Momčilo Janićijević (1946), Stanimir Dekić (1955), Božidar Dekić (1947), Saša Cvejić (1973), Ljubiša Cvejić (1939), Nikola Stojanović (1936) i Miodrag Tešić (1951), i najmlađi među njima, Novica Janićijević, koji je imao samo 17 godina.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala