Prvi put se oglasila izraelska kompanija čije je novo špijunsko oružje uzdrmalo svet

© AFP 2023 / JOEL SAGETSajt izraelske kompanije "NSO Grupa"
Sajt izraelske kompanije NSO Grupa - Sputnik Srbija, 1920, 22.07.2021
Pratite nas
Izraelska kompanija “NSO Grupa”, koja stoji iza moćnog špijunskog softvera koji se navodno koristi za hakovanje telefona, saopštila je danas da su optužbe na njen račun isto kao i kritike upućene proizvođačima automobila kada pijani vozač izazove sudar.
Ova kompanija je suočena sa serijom međunarodnih kritika, nakon što je u posed novinara stigao spisak o navodnim potencijalnim metama špijunskog softvera pod nazivom “Pegaz”, među kojima su aktivisti za ljudska prava, političari i novinari, prenosi Bi-Bi-Si.
Na toj listi je 50.000 brojeva telefona za koje se veruje da su interesantni pojedinim kupcima tog softvera.

“NSO Grupa” je saopštila da joj je rečeno da je lista hakovana sa njenih kiparskih servera, ali je portparol te kompanije rekao za Bi-Bi-Si da “NSO Grupa” na Kipru nema servere i da nema nikakve podatke o kupcima.

On je dodao da takva lista uopšte ne bi trebalo da postoji, i da je reč o, kako kaže, suludoj cifri, pošto kupci tog softvera obično imaju u proseku 100 ciljeva godišnje.
“Otkako je osnovana kompanija nismo imali ukupno 50.000 ciljeva”, rekao je portparol.
Softver - Sputnik Srbija, 1920, 21.07.2021
Zastrašujuće oružje „Pegaz“: Velika svetska afera otkriva sukob unutar globalne duboke države
Iz te kompanije poručuju da je softver namenjen za upotrebu protiv kriminalaca i terorista, a dostupan je samo vojsci, organima za sprovođenje zakona i obaveštajnim agencijama.
Prvobitna istraga, koja je dovela do objavljivanja izveštaja nevladine organizacije “Zabranjene priče” sa sedištem u Parizu i “Amnesti internešenela”, bila je "puna pogrešnih pretpostavki i nepotvrđenih teorija", saopštila je izraelska grupa.
Pomenuti izveštaji su deo serije novinskih članaka koji sugerišu da su na meti špijunskog softvera na hiljade istaknutih ljudi.
Visoki izraelski zvaničnik potvrdio je za Bi-Bi-Si da je izraelska vlada osnovala tim za ispitivanje navoda o softveru “Pegaz”.
Zemljina lopta u rukama čoveka - Sputnik Srbija
Sve vesti iz sveta

Pročitajte ovde

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala