Zastrašujuće oružje „Pegaz“: Velika svetska afera otkriva sukob unutar globalne duboke države

© Foto : PexelsSoftver
Softver - Sputnik Srbija, 1920, 21.07.2021
Pratite nas
Afera prisluškivanja većeg broja novinara, advokata, aktivista i opozicionih lidera u koju je umešana izraelska kompanija „NSO grupa“, pokazuje da je špijunska tehnologija napredovala do zastrašujućih razmera. Afera otkriva da postoji sukob između frakcija unutar globalne duboke države.
Otkako je grupa međunarodnih medija otkrila novu špijunsku aferu povezanu sa izraelskom kompanijom „NSO grupa“ (kažemo nova, jer ova kompanija je već bila u žiži iste takve afere 2016. godine), strasti se ne smiruju i na videlo isplivavaju novi i novi detalji.
Pored toga što su mediji otkrili listu od 50.000 telefonskih brojeva, potencijalnih meta špijunaže uz pomoć softverskog sistema „Pegaz“, ispostavilo se da se među prisluškivanima nalazi i četrnaest ministara francuske vlade.
Sajber podaci- ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2021
Svetska afera: Veza Bajdenove savetnice i Izraelaca koji prave softver za špijuniranje po svetu
Potvrđeno je da je izraelska vlada odobrila prodaju „Pegaza“ Saudijskoj Arabiji, što samo još jače podgreva sumnje da je Rijad uz pomoć tog sistema pratio opozicionog novinara Džamala Hašogija, ubijenog u saudijskom konzulatu u Istambulu 2019.

Zastrašujući način funkcionisanja „Pegaza“

Ako se uporede sistemi za sajber-špijunažu od pre pet godina sa današnjim, slobodno se može reći da je špijunska tehnologija napredovala do zastrašujućih razmera. Vojislav Rodić, IT konsultant, navodi da bi pre pet godina bilo potrebno da se odgovori na sms poruku ili imejl; ili da se otvori atačment, ukoliko neko želi da instalira špijunski softver na telefon.
„Pegazu“ to nije potrebno — on može da se instalira na uređaje, bilo da se radi o Android telefonima ili Ajfonu, tako što dobijete poziv, sms poruku ili imejl, na koje ni ne morate da odgovorite. Zato je „Pegaz“ nešto što do sada nije viđeno.

„To je velik tehnološki napredak u odnosu na situaciju od pre pet godina, kada je NSO bio u središtu pažnje, ali ne kao danas, zbog istih stvari. Tada je za instalaciju bilo potrebno da kliknete na prilog uz imejl, ili na link koji ste dobili u poruci. Bila je, znači, potrebna neka akcija sa vaše strane. Sada više ni to nije potrebno“, navodi Rodić.

Radi se o tehnički i tehnološki novom pristupu od koga, prema rečima našeg sagovornika, nema nikakve odbrane. Instaliranjem softvera „Pegaz“ dobija se potpuni uvid šta se dešava u nekom mobilnom telefonu — nadzirač ima uvid u sve poruke koje ste dobili ili primili, u sve razgovore, fotografije i kretanje. Štaviše, što je prema Rodićevim rečima najviše uznemiravajuće, kamera i mikrofon telefona mogu da se uključe bez znanja vlasnika i on to ne može da primeti.

Godine i napredak obaraju cenu

Za sada je utešno što je cena koju treba platiti da bi se došlo u posed „Pegaza“ visoka, kaže Rodić. Međutim, treba uzeti u obzir brzinu razvoja tehnologije, koja za nekoliko godina može da obori njegovu cenu i da ovaj sistem postane pristupačniji.

„Ono što je danas vrhunski softver za sajber-nadzor ili sajber-špijunažu, za tri, četiri, pet godina može i finansijski i tehnički da postane sasvim pristupačan i onima koji imaju i mnogo manje sredstava na raspolaganju. Kao što je u prošlosti bilo sa nekim drugim softverima — setimo se ransomver napada, koji sve više dobijaju na intenzitetu i na brojnosti“, kaže Rodić.

Pre pet, šest godina, ransomver napadi bili su relativno retki, zato što je tehnologija bila na početku i samo je mali broj kriminalnih organizacija imao sredstava da se bavi tom vrstom kriminala. Kako se tehnologija razvijala, danas se paketi za ransomver napade iznajmljuju po pristupačnim cenama, dodaje Rodić.
Makron posle incidenta: Ne treba preuveličavati - Sputnik Srbija, 1920, 20.07.2021
Afera „Pegaz“: I Makron na udaru
Isto to je moguće da se desi i sa ovim softverom, a ono što je bolna rana je nedostatak bilo kakve međunarodne regulative.

„I sajber-oružje je isto što i klasično oružje. Već smo ušli u period u kome se mnogi sukobi odvijaju u digitalnoj sferi, od početka do kraja, a mnogi od njih imaju uticaj na svakodnevni život. Setimo se situacije od pre nekoliko meseci, kada je u sedam američkih država na severoistoku blokirana isporuka goriva zbog ransomver napada na operatora koji je upravljao naftovodom“, podseća Rodić.

Sukob između frakcija globalne duboke države

Činjenica da je izraelska vlada odobrila prodaju „Pegaza“ Saudijskoj Arabiji može da zvuči čudno, ali ako se uzme u obzir da je izraelska obaveštajna služba poznata po tome da špijunira čak i svoje saveznike, kao što su SAD, stvari postaju pomalo jasnije. Špijunske aktivnosti Mosada nisu nove, novo je da je slučaj sa NSO grupom odjednom postala afera, kaže politikolog Aleksandar Pavić.

„To bi moglo da znači da se izraelski establišment nekome zamerio i da neko želi da mu ’skreše krila‘. Za mene, glavno pitanje je od koga je potekla prvobitna informacija. Po mom mišljenju, to nije moglo da se uradi bez Amerikanaca“, kaže Pavić.

Još je Edvard Snouden otkrio ko prisluškuje sve elektronske komunikacije na svetu — to je američka Nacionalna bezbednosna agencija (NSA) — i ne bih se začudio da je sve poteklo od njih, dodaje naš sagovornik.
Ako se u obzir uzme i činjenica da je „NSO grupa“ pokušala da „opere“ svoj imidž preko agencije čija je suvlasnica i visoka savetnica u administraciji Džozefa Bajdena — Anita Dan, moglo bi se zaključiti da se radi o sukobu frakcija unutar globalne duboke države, u kojoj postoji preplitanje raznih interesa.

„Možda zvuči pomalo konspirološki, ali kada čovek pogleda, obični mediji, obični istraživači, obične NVO, nikada ne bi mogli da dođu do ovakvih saznanja. To su borbe koje se dešavaju duboko iza kulisa. One su vezane i za visoke obaveštajne krugove i očigledno za neki geopolitički sukob. Jasno je da odnosi između Izraela i Vašingtona nisu isti sada, posle Bajdenovog izbora za predsednika, tako da je moglo da se očekuje da će izbiti neke varnice i ovo može da bude znak tihog ’hladnog rata‘ između Izraela i SAD“, smatra Pavić.

Ostali koji se pominju su, kaže Pavić, kolateralna šteta, dok će najdeblji kraj izvući „NSO grupa“. Naš sagovornik sada očekuje da Izrael uzvrati putem istih medija preko kojih je napadnut.
Šta je otkriveno?
Zajednička istraga 17 medijskih organizacija, uključujući britanski „Gardijan“, američki „Vašington post“ i francuski „Mond“, otkrila je da su brojni aktivisti za ljudska prava, opozicioni političari, advokati i novinari bili žrtve hakerskih kampanja koje su pokrenule vlade njihovih zemalja koristeći sistem „Pegaz“ koji proizvodi „NSO grupa“.
Istragu pod nazivom „Projekat Pegaz“ vodila je francuska neprofitna medijska organizacija „Zabranjene priče“, koju finansijski pomaže i Fond za otvoreno društvo Džordža Soroša.
U izveštaju „Gardijana“ se navodi da je grupa medija otkrila listu sa više od 50.000 telefonskih brojeva potencijalnih žrtava špijunske kampanje. Sistem „Pegaz“, prvobitno namenjen za upotrebu protiv kriminalaca i terorista, korišćen je za špijuniranje telefonskih razgovora i elektronske pošte političkih protivnika.
Grupa medija zaključila je da je najmanje deset vlada, klijenata NSO, koristilo sistem za špijuniranje političkih protivnika, uključujući Azerbejdžan, Bahrein, Kazahstan, Meksiko, Maroko, Ruandu, Saudijsku Arabiju, Mađarsku, Indiju i Ujedinjene Arapske Emirate. Najviše brojeva na analiziranoj listi, njih 15.000, dolazi iz Meksika.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala