Moskva o Donbasu: Kijev tera vodu na svoju vodenicu, Pariz i Berlin mu povlađuju

© Sputnik / Natalья Seliverstova / Uđi u bazu fotografijaZgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 22.07.2021
Pratite nas
Kijev pokreće brojne nove inicijative oko Donbasa kako bi skrenuo pažnju sa sopstvenog neispunjavanja odredbi Minskih sporazuma, a Berlin i Pariz mu povlađuju u tome, izjavio je zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Andrej Rudenko u intervjuu za Sputnjik.
„U poslednje vreme ukrajinske vlasti pokreću veliki broj različitih 'inicijativa' u pravcu rešavanja sukoba u Donbasu. Sve to Kijev čini kako bi skrenuo pažnju sa sopstvenog neispunjavanja obaveza u okviru Minskih sporazuma i dogovora 'normandijskog formata'“, rekao je Rudenko.
Vladimir Zelenski - Sputnik Srbija, 1920, 27.04.2021
Zelenski da posluša glas razuma: Minski sporazumi ostaju jedini izlaz iz ćorsokaka
Prema njegovim rečima, ne može se drugačije objasniti činjenica da je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski izneo ideju stvaranja dodatnog formata pregovora, paralelnog sa „normandijskim“, ne u dijalogu sa partnerima, već u komunikaciji sa predstavnicima medija.

„Zapadne zemlje, a pre svega naši partneri iz 'normandijskog formata' – Nemačka i Francuska povlađuju Kijevu, pokušavajući da na Rusiju prebace svu odgovornost za odsustvo napretka u rešavanju sukoba u Donbasu“, zaključio je zamenik šefa ruske diplomatije.

Šta je suština Minskih sporazuma

Minski sporazumi za rešavanje situacije na istoku Ukrajine predviđaju prekid vatre, povlačenje teškog naoružanja sa linije kontakta i ustavnu reformu čiji bi ključni elementi trebalo da budu decentralizacija i usvajanje zakona o posebnom statusu Donbasa.
Plan još uvek nije ispunjen, jer ukrajinski političari neprekidno odlažu njegovu primenu i čak izjavljuju da on ima samo savetodavan karakter, a ne i obavezu. Ruski stav je da ne postoje alternative sporazumima iz Minska.
Sve o Rusiji pročitajte ovde.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala