Zelenski da posluša glas razuma: Minski sporazumi ostaju jedini izlaz iz ćorsokaka

© REUTERS / Ukrainian Presidential Press ServiceVladimir Zelenski
Vladimir Zelenski - Sputnik Srbija, 1920, 27.04.2021
Pratite nas
Ukrajinskom predsedniku Vladimiru Zelenskom bilo bi bolje da posluša glas razuma nego što predlaže reviziju Minskih sporazuma, koji su, kako smatraju ruski eksperti, bili i ostali jedini put za izlaz iz ćorsokaka na istoku Ukrajine.

Zelenski je predložio je reviziju Minskih sporazuma i proširenje sastava učesnika u pregovorima u „normandijskom formatu“, tako da uključi i Sjedinjene Države. Za portparola ruskog predsednika Dmitrija Peskova izjave Zelenskog o potrebi promene minskog pregovaračkog formata za rešavanje situacije u Donbasu predstavljaju alarmantan signal. Direktan dijalog sa Donjeskom i Luganskom republikom i sprovođenje Minskih sporazuma su jedini ispravan korak za ukrajinske vlasti, uvereni su u Kremlju.

Iz Stejt departmenta dotle poručuju da podržavaju Minske sporazume kao osnovu za rešavanje situacije na istoku Ukrajine.

Minski sporazumi nude izlaz iz ćorsokaka

Vojni ekspert Aleksandar Žilin kaže da se Zelenski obraćanjem preko zatvorenih kanala Bajdenu sa zahtevom da se i Sjedinjene Države uključe u Minske sporazume, nadao direktnoj podršci. To se međutim, veruje Žilin, nikada neće dogoditi jer Vašington neće tako nepromišljeno potpisivati ništa radi interesa Ukrajine.

„Vidimo da Amerikanci licemerno koriste Minske sporazume za potpuno neutemeljene optužbe protiv Rusije. Dok mi govorimo da treba uspostaviti pregovore direktno sa republikama koje imaju problema sa vama (DNR i LNR), nama govore da sa njima direktno neće pregovarati. Dakle, ovo je ćorsokak. A iz ćorsokaka postoje samo dva izlaza: upotreba sile ili da se posluša glas razuma. Ali u Kijevu nema razumnog odnosa, jer je Ukrajina resurs SAD-a za rat sa Rusijom“, istakao je ekspert.

Po mišljenju Žilina, SAD nije briga ko će pobediti u Donbasu, već je za njih glavno da sukob traje i da dolivaju ulje na vatru samo u interesu stvaranja zone napetosti za Rusiju.

Politikolog Vladimir Bruter sa Međunarodnog instituta za humanitarno-politička istraživanja povodom predloga Zelenskog za reviziju Minskih sporazuma ističe da zasad niko ne namerava da odustane od njih.

„Stejt department je istakao da da Sjedinjene Države podržavaju Minske sporazume kao osnovu za rešavanje konflikta. Odnosno, one u potpunosti priznaju, pa čak i zagovaraju neke promene u ovim sporazumima, a pritom ne negiraju samu činjenicu njihovog postojanja. Iz izjave Stejt departmenta povodom predloga Zelenskog o reviziji Minskih sporazuma sledi da Sjedinjene Države žele da Ukrajina bude na dobitku od Minskih sporazuma i to, naravno, na štetu ostalih“, rekao je Bruter za Sputnjik.

Jasan stav Rusije o Minskim sporazumima

Aleksandar Žilin smatra da Rusija, kada je reč o Minskim sporazumima, treba da izrazi svoj stav krajnje jasno i oštro. On dodaje da ukoliko bi se desilo da niko ne želi da ispuni ove sporazume, Rusija treba da razmotri i druge mogućnosti za zaštitu građana ruske nacionalnosti na istoku Ukrajine od agresije i fašizma. Tada će se neko, kako kaže Žilin, „možda zamisliti nad svojim postupcima“.

„Previsok je nivo licemerja koje vlada. Da li je Rusija prva rasporedila vojne grupe na granici ili je to, pak, bio odgovor na činjenicu da je Ukrajina rasporedila grupu od 90 hiljada ljudi protiv Donbasa? Naš postupak je odgovor na to i ima za cilj sprečavanje krvoprolića, jer ako do toga dođe, biće vrlo teško zaustaviti sve što bi usledilo. Rusija razume šta Amerikanci pokušavaju da postignu, a to je prolivanje krvi i mržnja između Rusije i Ukrajine narednih 100, 200 ili 300 godina, ali Rusija ne želi da Anglosaksonci izazovu sukob i time zaliju krvlju odnose Rusije sa Ukrajinom“, poručio je Žilin.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala