Lažne vakcine: Više od 800 ljudi u Ugandi vakcinisano običnom vodom

© Sputnik / Lola ĐorđevićVakcinacija
Vakcinacija - Sputnik Srbija, 1920, 22.07.2021
Pratite nas
Najmanje 800 osoba vakcinisano je lažnim vakcinama protiv kovida 19 koje u Ugandi prodaje grupa prevaranata. Vlasti Ugande izvestile su da lažne vakcine u sebi sadrži manje-više čistu vodu. Žrtvama prevare preporučili su da se vakcinišu legalno i besplatno.
Što se grupe prevaranata tiče, oni su uhapšeni krajem juna, a prema dokumentima koji su zaplenjeni tokom njihovog hapšenja, zaključeno je da je najmanje 812 osoba primilo lažne vakcine protiv virusa korona.
Prevarantska kriminalna grupa delovala je u glavnom gradu Ugande Kampali, a činile su je najmanje dve medicinske sestre i muškarac koji se predstavljao kao lekar. Medicinske sestre su uhpšene, ali je „lekar“ pobegao i još uvek nije uhapšen.
Tokom hapšenja zaplenjene su bočice s lažnim cepivom vrlo slične onim koje proizvodi „astra zeneka“ indijski Institut za serume. Vlasti Ugande poslale su nekoliko bočica u Indiju na proveru, a zauzvrat su dobili odgovor da te bočice nisu proizvedene u Indiji i da navedeni institut nema nikakve veze sa sumnjivim cepivima koji se diluju po Ugandi.
Darknet - Sputnik Srbija, 1920, 30.03.2021
Procvetalo crno tržište lažnih vakcina, potvrda o vakcinaciji i negativnih testova
Postojao je trenutak neizvesnosti jednom kad je utvrđeno da je cepivo lažno jer se nije znalo što su prevaranti ubrizgavali žrtvama u ruku. Ipak, nakon provedene hemijske analize vlasti su utvrdile da je reč zapravo o vodi i da je sadržaj „cepiva“ bezopasan.
Vlasti Ugande pozvale su žrtve da se ponovno vakcinišu, ali ovaj put na legitimnim mestima i potpuno besplatno.
Od izbijanja pandemije novog korona virusa u Ugandi je zabeleženo 90.000 slučajeva zaraze i više od 2.400 smrtnih slučajeva, međutim, kako je u toj zemlji testiranje na korona virus vrlo slabo, strahuje se da je stvarno stanje znatno gore.
Proces vakcinacije stanovništva u toj zemlji odvija se katastrofalno sporo, čemu doprinosi i neadekvatna dostava cepiva preko UN-ova programa za deljenje vakcina Kovaks koji je usmeren prema siromašnim zemljama sveta. Čitav taj traljavi proces prouzrokovao je ogromne redove u centrima za vakcinaciju i omogućio prevarantima da zarade na ljudima koji se pošto-poto žele vakcinisati i zaštititi od opasnog virusa, prenosi RT.
Zemljina lopta u rukama čoveka - Sputnik Srbija
Sve vesti iz sveta

Pročitajte ovde

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala