Procvetalo crno tržište lažnih vakcina, potvrda o vakcinaciji i negativnih testova

© Depositphotos.com / GorodenkoffDarknet
Darknet - Sputnik Srbija, 1920, 30.03.2021
Pratite nas
Sajber kriminalci počeli su da trguju lažnim vakcinama, potvrdama o vakcinaciji i negativnim testovima. Trgovina se obavlja na Darknetu a usluge se plaćaju bitkoinima.

Firma za IT bezbednost „Ček point riserč“ navodi da je darknet – deo interneta nevidljiv pretraživačima, za koji je potreban poseban pregledač – zabeležio u poslednja tri meseca 300-postotni rast oglasa za lažne vakcine „Džonson i Džonson“, „Astra zeneka“, „Sputnjik Ve“ i „Sinofarm“.

„Jasno nam je da su ciljna grupa dobavljača vakcina sa darkneta zapravo dileri, a ne nužno široka javnost“, rekao je za „Foks njuz“ Ekram Ahmed, portparol „Ček pointa“ .

Čini se da su prodavci zainteresovani za uspostavljanje dugoročnih odnosa, isporučuju vakcine u velikim količinama tokom dužeg vremenskog perioda. Cene vakcina kreću se između 500 i 600 dolara.

„Prodavci žele da ’distributeri‘ u više geografskih područja distribuiraju čitav spektar usluga: vakcine, potvrde o vakcinaciji i negativne kovid testove“, rekao je Ahmed.

Prema „Ček pointu“, poslovi u vezi sa vakcinama na darknetu su procvetali.

Predstavnici ove IT kompanije pokušali su da kupe vakcinu na crnom tržištu. Prodavac je prvo insistirao na korišćenju šifrovane usluge od početka do kraja. Tada je započela komunikacija sa dobavljačem, koji uh je uveravao da će dobiti vakcinu i da će tokom transporta biti regulisana temperatura bočica.Tada je prodavac zatražio plaćanje bitkoinom.

„Platili smo im. Dali su nam fed-ek broj za praćenje. Transakcija je obavljena prošle nedelje i još nismo dobili vakcinu koju smo naručili“, rekao je Ahmed.

Na darknetu je aktuelno i prodavanje lažne potvrde o vakcinaciji iz Centara za kontrolu i prevenciju bolesti – za 200 dolara po potvrdi, prenosi „Njujork post“.

Ostale darknet aktivnosti uključuju lažne negativne testove na kovid, koji se prodaju po principu „kupite dva, treći dobijte gratis“ i "uradi sam" verziju negativnog testa koji se može nabaviti za manje od pola sata po ceni od 25 dolara.

Jedan hakerski forum naglasio je: „Radimo negativne kovid testove za putnike u inostranstvo i za dobijanje posla. Sve je gotovo u roku od 24 sata.“

Ranije ove godine Savezna trgovinska komisija izdala je savet o mogućim prevarama u vezi sa kovid vakcinama.

„Ne plaćajte prijavu za vakcinu. Svako ko traži uplatu da bi vas stavio na listu, zakazao sastanak ili rezervisao mesto u redu je prevarant. I zanemarite reklame za prodaju vakcine protiv kovida jer vakcinu jednostavno ne možete da dobijete. Vakcina je dostupna samo na mestima koje su odobrile države“, rekli su iz Komisije.

Pročitajte i:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala