Kina šokirana planom SZO: Ne prihvatamo

© AP Photo / Ng Han GuanLaboratorija u Vuhanu
Laboratorija u Vuhanu - Sputnik Srbija, 1920, 22.07.2021
Pratite nas
Kina neće prihvatiti plan Svetske zdravstvene organizacije za sprovođenje druge faze istrage o poreklu kovida 19, izjavio je visoki kineski zdravstveni zvaničnik.
Zeng Jišin, zamenik direktora Nacionalne zdravstvene komisije Kine, rekao je da je šokiran planom, a posebno teorijom da je virus mogao procuriti iz kineske laboratorije.
On je odbacio takvu teoriju kao glasinu koja je u suprotnosti sa zdravim razumom i naukom.
“Nemoguće je da prihvatimo takav plan za istraživanje porekla“, rekao je on na konferenciji za novinare.
Generalni direktor SZO Tedros Adanom Gebrejesus rekao je prošle nedelje da je preuranjeno isključiti potencijalnu vezu između pandemije i curenja virusa iz jedne laboratorije u Vuhanu, kineskom gradu u kojem je bolest prvi put otkrivena krajem 2019. godine.
Zeng je rekao da se u laboratoriji u Vuhanu ne nalazi virus koji direktno može zaraziti ljude, i podsetio je da je tim međunarodnih stručnjaka, koje je koordinisao SZO, i koji su posetili laboratoriju ranije ove godine, zaključio da je curenje virusa iz laboratorija vrlo malo verovatno i da je najverovatnije potekao od životinje.
SZO: Životinja od koje je potekla korona još nije otkrivena, imamo četiri hipoteze
Uporedo sa novim zahtevom SZO, više od 6 miliona građana Kine potpisalo je otvoreno pismo Svetskoj zdravstvenoj organizaciji, tražeći da se ispita da li laboratorija u američkoj vojnoj bazi Fort Detrik ima veze sa poreklom virusa korona.
Istraživački institut za infektivne bolesti američke vojske (USAMRID) u Fort Detriku, u američkoj državi Merilend, zatvoren je u avgustu 2019. godine, nekoliko meseci pre izbijanja epidemije virusa korona. Laboratorija je zatvorena posle inspekcije Američkih centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), a iz tog instituta je saopšteno da je razlog zatvaranja „problem sa infrastrukturom i postrojenjem za dekontaminaciju otpadnih voda“.
Zemljina lopta u rukama čoveka - Sputnik Srbija
Sve vesti iz sveta

Pročitajte ovde

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala