Hrvatska stavlja Teslu na kovanicu evra

© Sputnik / Olivera IkodinovićNikola Tesla, Soči
Nikola Tesla, Soči - Sputnik Srbija, 1920, 21.07.2021
Pratite nas
Lik Nikole Tesle naći će se, prema trenutnom konceptu, na hrvatskoj kovanici evra u vrednosti 50, 20 i 10 centi, a predlozi su da to budu još i šahovnica, karta Hrvatske, kuna i glagoljica.
Andrej Plenković je na konferenciji za štampu rekao da svaka zemlja ima mogućnost na jednoj strani kovanice ima neki nacionalni motiv, pa tako i Hrvatska.

„Iskristalizirali su se sledeći predlozi: šahovnica, karta Hrvatske, kuna, Nikola Tesla i glagoljica. To bi otprilike bio koncept. Šahovnica kao podloga, a onda bi išlo redom - karta Hrvatske na 2 evra, kuna na 1 evro, na 50, 20 i 10 centi Tesla i na 5, 2 i 1 cent glagoljica“, rekao je Plenković.

On je naveo da je Nikola Tesla došao na osnovu internet-ankete kao najpoželjniji, izbacio je Dubrovnik i ušao u petorku.
Iz Hrvatske narodne banke navode da su osnovni kriterijumi za odabir bili prihvatljivost motiva najširem delu javnosti, nezavisno od regionalne pripadnosti, dobi, svetonazora ili političkog opredeljenja, prenosi Jutarnji list.
Nikola Tesla - Sputnik Srbija, 1920, 16.07.2021
Hrvati žele lik Nikole Tesle na kovanicama: „Ovo je istorijska prilika“
Pritom je, kako se navodi, ključno bilo da motiv predstavlja Hrvatsku, bilo kroz opšte prihvaćene simbole, velikane, kulturne ili prirodne znamenitosti, izume ili istorijska zbivanja.
Kako dalje ističu, važno je i da postoji prepoznatljivost motiva kao hrvatskog u međunarodnom okružju te je bitna i tehnička izvedivost motiva na malim dimenzijama kovanica, kao i činjenica da predloženi motiv nije podložan autorskim pravima.
Na kraju, dodaju, tu je i kriterijum konverzije, odnosno sposobnost motiva da olakša prelaz na novu valutu, u likovnom obliku, ali i u istovremenom emocionalnom povezivanju tradicije s novom valutom, evrom.
Na temelju odabranih motiva Hrvatska banka će početkom avgusta da objavi otvoreno nadmetanje za izradu idejnog rešenja (grafičkog prikaza) nacionalne strane kovanog novca evra.
Izrada kovanog novca evra s hrvatskom nacionalnom stranom trebalo bi da započne najranije šest meseci pre dana uvođenja evra, odnosno nakon Odluke Veća EU da Hrvatska uvodi evro.
Sve vesti
0
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
loader
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala