Bivši bugarski ministar: Novi parlament je marioneta spoljnih sila

CC0 / Pixabay / Zgrada bugarskog parlamenta
Zgrada bugarskog parlamenta - Sputnik Srbija, 1920, 21.07.2021
Pratite nas
Bivši ministar odbrane Bugarske, lider stranke VMRO BND Krasimir Karakačanov oštro je kritikovao izjavu lidera parlamentarne koalicije „Demokratska Bugarska“ Hrista Ivanova o Severnoj Makedoniji, rekavši da je novi parlament zemlje marioneta spoljnih sila.
Na prvoj sednici Narodne skupštine nakon parlamentarnih izbora 11. jula Hristov je izjavio da Bugarska u odnosima sa Skopljem treba da bude u stanju da odbrani svoje nacionalne interese, ali da istovremeno nađe način da obe zemlje budu članice „evropske porodice“.
Krst u ruci - Sputnik Srbija, 1920, 27.06.2021
Manevar Skoplja: Kucaju na vrata srpskog patrijarha, okreću se od Bugarske i čekaju odluku Carigrada
Karakačanov je oštro reagovao, ocenivši izjavu Hristova kao trabunjanje. Bivši ministar je pretpostavio da iza većine novih parlamentarnih stranaka stoje neke spoljne snage.
„Tako je Hristo Ivanov bez ičijih pitanja govorio o pravcu delovanja novih lidera. Tačnije, namesnika spoljnih snaga, jer nakon takvih izjava teško da postoji sumnja u to da su 'Demokratska Bugarska' i ostali učesnici koalicije samo marionete spoljnih interesa“, napisao je Karakačanov na Fejsbuku.
On je ponovio da je u nacionalnom interesu Bugarske da stanovnici Severne Makedonije pamte svoje bugarsko poreklo.
Zastava Bugarske - Sputnik Srbija, 1920, 25.06.2021
Bugarska novinarka: Izjava srpske premijerke o sporu Sofije i Skoplja je drska
„Naši nacionalni interesi su da se Evropskoj uniji pridruži prijateljska, a ne antibugarska Makedonija. Stoga molim Hrista Ivanova da ćuti o Makedoniji, jer ono što je danas rekao interesi su nekog drugog, ali Bugarske nikako“, poručio je Karakačanov.
Podsetimo, stranka Karakačanova aktivno se zalaže za oštar stav Bugarske prema Skoplju. Njegova stranka VMRO BND nije ušla u parlament.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala