Bugarska novinarka: Izjava srpske premijerke o sporu Sofije i Skoplja je drska

CC0 / Pixabay / Zastava Bugarske
Zastava Bugarske - Sputnik Srbija, 1920, 25.06.2021
Pratite nas
Novinarka bugarskog lista „Trud“ Viktorija Georgijeva je, komentarišući izjavu srpske premijerke Ane Brnabić na temu bugarske pozicije prema Skoplju, navela da je drsko da zemlja koja je kreirala antibugarsku doktrinu pored Vardara govori o evropskim vrednostima.
„Premijerka Brnabić očigledno nije upoznata sa Sporazumom o dobrosusedstvu, prijateljstvu i saradnji između Bugarske i Severne Makedonije, jer bi on, kao i Prespanski sporazum, mogao postati dobar primer za Srbiju u njenom sporu sa Kosovom. Ili možda nije, jer ga je tokom proteklih godina, posle njegovog potpisivanja, Skoplje nekoliko puta kršilo“, napisala je autorka materijala.
Pritom, srpska političarka je verovatno u toku sa istorijom svoje zemlje i strategijom, prema kojoj je Srbija posle raspada Osmanske imperije trebalo da postane odlučujući faktor za ostale južnoslovenske i balkanske narode. Verovatno je čula i o tome da je srpska buržoazija posle zauzimanja Vardarske Makedonije proglasila zemlje „Južnom Srbijom“. U 20. veku se ispostavilo da je makedonizam u stvari antibugarska koncepcija zahvaljujući srpskoj i ruskoj diplomatiji, napisala je Georgijeva.
Glavni grad Bugarske, Sofija - Sputnik Srbija, 1920, 23.06.2021
Bugarski novinar: Sumnjam da će Sofija biti u izolaciji zbog veta datog Skoplju
Autorka je obratila pažnju na izjavu premijerke Brnabić da spor između Sofije i Skoplja nema nikakve veze sa evropskom integracijom balkanske zemlje i trenutna situacija ne odgovara konceptu evropskih vrednosti.
„Pomalo je čudno kada o tome govori upravo premijerka Srbije, uzimajući u obzir to što njena zemlja, kao i Severna Makedonija, ima ozbiljne probleme sa evropskim sistemom vrednosti. Dovoljno je samo spomenuti sudbinu Bugara u zapadnim krajevima, u kojima Srbija nikada nije prekidala politiku likvidacije Bugara i pustošenje rejona. Ili tvrdnje o prisustvu srpske manjine u Bugarskoj. Nisu zaboravljeni ni njihovi pokušaji mešanja u unutrašnje poslove Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Severne Makedonije“, navodi se u materijalu.
Ranije je srpska premijerka, ne pominjući direktno Bugarsku i Severnu Makedoniju, kritikovala poziciju Sofije. Prema rečima Brnabićeve, neke zemlje Evropske unije stvaraju zavisan položaj za države koje pretenduju na članstvo u EU koristeći izmišljene probleme u bilateralnim odnosima. Ranije je ona navela kao dobar primer rešenje spornih pitanja i zaključivanje Prespanskog sporazuma između Grčke i Makedonije i navela da se tako može rešiti problem sa Prištinom.
Podsetimo, Bugarska je već nekoliko puta odbila da podrži početak pregovora o pridruživanju Severne Makedonije Evropskoj uniji. Iz Sofije je saopšteno da Skoplje ne realizuje bilateralni sporazum iz 2017. godine i da sabotira sastanke zajedničke istorijske komisije koja radi na rešavanju nesuglasica po pitanju zajedničke istorije dve zemlje. Takođe, Bugarska zahteva od Severne Makedonije da prestane sa govorom mržnje protiv Bugara i da ne promoviše ideju postojanja makedonske manjine u Bugarskoj.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala