Ukrajina: Naša prošlost možda pripada Rusiji, ali nam budućnost leži u Evropi

© Sputnik / Maksim Blinov / Uđi u bazu fotografijaZgrada Ministarstva spoljnih poslova Ukrajine
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Ukrajine - Sputnik Srbija, 1920, 20.07.2021
Pratite nas
Ukrajina je imala zajedničku prošlost sa Rusijom, ali budućnost zemlje leži u Evropi zajedno sa zemljama-članicama „Trojke pridruženih članova“ – Gruzijom i Moldavijom, izjavio je ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba.

„'Trojka pridruženih članova' u suštini je odvajanje naše tri zemlje od 'ruskog sveta', od koncepata 'jedinstvenog naroda'. Moguće je da smo zaista i imali zajedničku prošlost sa Rusijom, ali imaćemo zajedničku budućnost sa drugima, ne sa Rusijom. Moramo da gradimo odnose sa njom, jer je ona i dalje politička realnost, da brinemo o svojoj bezbednosti, ali budućnost Ukrajine, Moldavije i Gruziji je u Evropi“, rekao je Kuleba tokom video-obraćanja nakon posete Gruziji.

On je na svojoj Fejsbuk stranici takođe rekao da smatra da će biti nemoguće da se „osigura prava bezbednost Evrope“ bez članstva te tri zemlje u Evropskoj uniji.
Trg nezavisnosti u Kijevu - Sputnik Srbija, 1920, 20.05.2021
Evrointegracije ili „strategija anakonde“: Šta je cilj nove „trojke“ u ruskom komšiluku
Prema rečima šefa ukrajinske diplomatije, u EU sve više evropskih zemalja počinje da razmišlja na taj način.
Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski bio je u radnoj poseti Gruziji u ponedeljak i održao pregovore sa liderkama Gruzije i Moldavije, Salome Zurabišvili i Majom Sandu, kao i sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom. Lideri su takođe potpisali deklaraciju samita „Trojke pridruženih članova“.
Podsetimo, ministri spoljnih poslova Ukrajine, Gruzije i Moldavije potpisali su 17. maja 2021. godine u Kijevu memorandum o formiranju „Trojke pridruženih članova“, koja će intenzivno sarađivati na pitanjima evropskih integracija.
Eksperti su tada pisali da je malo verovatno da će put „trojke“ ka EU biti ubrzan, ali da se zato njeno formiranje uklapa u američke planove.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala